Юношеската звезда Кайс Руис не е много познат на повечето футболни фенове, но е считан за един от най-големите таланти в света и вече е обвързан с договор в ПСЖ. Бързо завръщане в Каталуния на този етап няма да има.

Тренировъчният център „Тола Волог“ се намира в Лион, в непосредствена близост до „Стад Жерлан“. На множество изкуствени и естествени терени тактически упражнения и стандартни положения тренират не само професионалистите на Олимпик (Лион), но и бъдещите звезди на тима. Юношеската академия на тима се намира точно там. Практически талантите на „хлапетата“ не само наблюдават постоянно актуалните звезди и попиват от техния опит, но и от тренировка директно могат да си легнат в леглото, както и обратното.

Лион отдавна загуби статуса си на доминатор във френския футбол. В началото на века Олимпик спечели седем поредни шампионски титли в Лига 1 и бе постоянен участник в елиминационната фаза на Шампионската лига. Междувременно актуалният шампион Монако и богатият ПСЖ задават тона. Това, което обаче е останало, е реномето на Лион с отличната работа с юношите. Нито един друг отбор в страната, както и малко тимове в Европа го правят, не произвежда толкова звезди, както „Тола Волог“ все още го прави. Карим Бензема, Хатем Бен Арфа, Сидни Гову, Людовик Жюли, Максим Гоналон и Лоик Реми са учили тук как да ритат топката.

Когато излезе юноша от Лион от академията, той би трябвало да е специално хлапе. Един такъв има в момента. Грешка на клуба е, че младият талант отдавна не играе в Лион, а през 2009 година преминава в Барселона. Грешка и на каталунците е, че той вече не играе в Барселона, а миналата седмица подписа договор с ПСЖ. Иде реч за Кайс Руис, един младеж, който е направил първите си футболни крачки в Лион и чийто баща Редуан има да каже нещо учудващо: „Ръководителите на Лион ни казаха, че в последните 30 години са виждали с такъв талант само два феномена. Това са Бензема и нашият син“.

За огромния потенциал с марокански корени бързо се зашумява в Европа и до Барселона. Така през 2009 година тогавашният носител на трофея в Шампионската лига привлича едва седемгодишното момче в своята известна академия „Ла Масия“. И в Барса Руис доминира сред своите връстници. Босовете на „блаугранас“ също виждат в него един специален талант. Неговите най-добри финтове са гледани стотици хиляди пъти в мрежата и стават хит. Говори се вече за „малкия Меси“. За „малкия“, „новия“ или „следващия“ в последните години са обявени немалко таланти. В случая с Руис това естествено се доказва с качествата му. Не само що се отнася за начина му на игра. Играещият с десен крак малчуган е много пъргав с краката, тича с голяма скорост и разполага с перфектна техника. Той обработва кълбото елегантно и трудно някой може да го спре, когато води топката и дриблира. Към всичкото това трябва да се добави и отличният завършващ удар. Напълно логично той си изгражда реномето на един от най-големите таланти в света.

Радостта от превъзходното развитие на Руис приключва през 2015 година, защото са открити нередности с трансферите на непълнолетни от чужбина и Барселона получава наказание от ФИФА. Световната централа забранява на каталунците да регистриран нови играчи и безброй таланти от „Ла Масия“ нямат право да играят за Барселона, докато не навършат 16 години. По-голяма част от тях се решават да напуснат Каталуния и да се завърнат в родните си страни. Сред тях е и Кайс Руис. Младият халф се завръща във Франция. Олимпик (Лион) предусеща шанса навършилият 13-годишен талант да се завърне в „Тола Волог“, но клубът трябва да преглътне горчив хап. Руис се решава на трансфер не в родния си клуб, а в ПСЖ.

Барса пази оттогава крехки надежди за завръщането на Руис, който си остава звезда от академията на каталунците, въпреки че развитието му продължава в Париж. В носителя на Купата на Франция до 15 години той носи №10 и е ключов играч в атаката. След като досега е играл за юношеските национални отбори на Мароко, вече е национал на Франция до 16 години.

Миналата седмица обаче последва следващият голям шамар за Барса. Руис окончателно се реши да остане край Сена и веднага след 15-ия си рожден ден подписа юношески договор, който го обвързва с клуба до 2020 година. Това не е всичко, защото щом навърши 16 години, Руис ще получи и професионален договор.

„Този договор маркира ново стъпало от развитието на играча. Той засилва освен това връзката между плеймейкъра и неговия клуб от последните години. Кайс подписа след завръщането си във Франция през 2015 година предварителен юношески договор“, обявиха и уточниха от ПСЖ.

За Барселона това са поредните лоши новини след проваления летен трансферен прозорец и те отново са от ПСЖ. Клубът от френската столица привлече бразилската звезда Неймар и не пусна италианския национал Марко Верати при каталунците. Трансферът на аржентинеца Анхел ди Мария в Барса пък се провалил заради 10 милиона евро. Към това се прибавя и провалът на каталунците в преговорите за бразилеца Филипе Коутиньо от Ливърпул.

Руис от своя страна се позиционира точно със своя подпис. Тийнейджърът, който поства в социалните мрежи селфита с Лионел Меси или Кристиано Роналдо, вижда в Париж най-добрите възможности за развитие е най-добрата перспектива. Неговото бъдеще изглежда розово. Олимпик (Лион) и Барселона ще го държат под око и ще се ядосват, че той вече не рита за тях.

По материал на Фалко БЛЬОДИНГ, Goal.com
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ