Трансферът на Фелипе Коутиньо от Ливърпул в Барселона за 160 милиона евро е най-скъпата януарска футболна сделка във футбола. Началото на годината е период, когато отборите предимно правят отчаяни опити чрез нови играчи да променят представянето си в националните първенства. Това често води до големи трансферни провали за много пари. Примери през последните години за това има много. Има обаче и успешни януарски сделки, които да се оказали сериозен удар за отборите. Сайтът на УЕФА представя десетте най-добри футболни трансфера, осъществени през януари.

ЯП СТАМ (от Вилем II в ПСВ Айндховен, 1996 г.)
Стам носеше екипа на Вилем II само шест месеца, но това беше достатъчно, за да грабне вниманието на ПСВ Айндховен, който се опитваше да спре тригодишната си суша без трофеи. Затова „филипсите“ се решиха на трансфер на 23-годишния защитник. Още в първия си сезон в Айндховен Яп Стам спечели Купата на Холандия, а във втория взе шампионската титла. През 1998 година беше продаден на Манчестър Юнайтед за 18 милиона евро, което го направи в най-скъпия защитник в света по това време.

ДЕЯН СТАНКОВИЧ (от Лацио в Интер, 2004 г.)
Финансовите проблеми принудиха Лацио да приеме офертата на Интер за 4 милиона евро плюс допълнителни бонуси. Много скоро се оказа, че „нерадзурите“ не са сбъркали с привличането на Станкович. Сърбинът се утвърди като любимец на феновете, особено след гола си във вратата на Милан директно от корнер само седмици след трансфера си. С екипа на Интер Деян Станкович спечели пет шампионски титли и Шампионската лига през 2010 година.

НЕМАНЯ ВИДИЧ (от Спартак Москва в Манчестър Юнайтед, 2006 г.)
Сър Алекс се пребори с жестоката конкуренция на Ливърпул и Фиорентина за подписа на сръбския защитник, а съвсем скоро се оказа, че усилията му не са били напразни. През същия сезон Челси беше недостижим във Висшата лига, но Видич оформи изключително стабилна централна двойка в защитата на „червените дяволи“ с Рио Фърдинанд. Това донесе нова ера на доминация на Юнайтед, която беше подкрепена и от друг зимен трансфер през 2006 година – този на Патрис Евра.

КЛААС-ЯН ХУНТЕЛААР (от Хееренвеен в Аякс, 2006 г.)
Сделката за 9 милиона евро се оказа двоен удар за Аякс. Грандът от Амстерсам не само привлече най-обещаващия нападател в холандския футбол, но и взе футболист, който две години по-рано е бил отхвърлен от ПСВ Айндховен. Хунтелаар вкара 105 гола в 136 мача за Аякс преди да напусне в посока Реал (Мадрид) през януари 2009 година срещу 27 милиона евро.

МАРСЕЛО (от Флуминензе в Реал Мадрид, 2007 г.)
„Перла, която половин Европа искаше да вземе“, коментира тогавашния президент на „белия балет“ Рамон Калдерон за трансфера на 18-годишния бразилец. Десетилетие по-късно Марсело се оказа успешна сделка за Кралския клуб. Той спечели четири шампионски титли и три пъти триумфира в Шампионската лига. Друго зимно попълнение на Реал (Мадрид) от същия трансферен прозорец – Гонсало Игуаин, също беше успешна сделка.

АНДРЕА БАРДЗАЛИ (от Волфсбург в Ювентус, 2011 г.)
Най-добре похарчените 300 000 евро от Ювентус. Бардзали съвсем не беше футболен анонимник по това време. Имаше 25 мача за националния отбор на Италия и беше станал шампион на Германия. Кариерата му обаче беше в застой. Това не попречи на „бианконерите“ да го привлекат и да го поставят в отбранителния вал с Леонардо Бонучи, Джорджо Киелини и Джанлуиджи Буфон. Бардзали спечели шест поредни шампионски титли с Ювентус.

ЛУИС СУАРЕС (от Аякс в Ливърпул, 2011 г.)
През тази зима „червените“ не се поколебаха да похарчат парите, които взеха от Челси за Фернандо Торес (57,5 млн. Евро). Мърсисайдци платиха 40,25 милиона евро на Нюкасъл за Анди Керъл и 26,5 милиона на Аякс за Суарес. Керъл се оказа провал и напусна година и половина по-късно, въпреки че вкара 11 гола в 58 мача. Суарес обаче беше невероятно попадение. Уругваецът наниза 82 попадения в 133 срещи, включително 31 гола през сезон 2013/14, когато Ливърпул за малко изпусна титлата. След това Барселона плати за него 82,3 милиона евро.

ИВАН РАКИТИЧ (от Шалке 04 в Севиля, 2011 г.)
Роденият в Швейцария хърватски национал не само се наложи на „Рамон Санчес Писхуан“, но и стана първият чуждестранен капитан на тима след Диего Марадона. Ракитич имаше основна роля и за спечелването на първата от трите поредни титли в Лига Европа – тази от 2014 година. След това премина в Барселона.

ХУАНФРАН (от Осасуна в Атлетико Мадрид, 2011 г.)
Техничното крило на Осасуна беше преквалифициран в защитник от Атлетико и се превърна в изключително стабилна част от отбраната на „дюшекчиите“. С „червено-белите“ от Мадрид той не само стана национал на Испания, но спечели една шампионска титла, една Кралска купа, една Суперкупа на Испания, по един път спечели Лига Европа и Суперкупата на Европа и игра два финала в Шампионската лига. Изключително добър показател за играч, който в началото на кариерата си се оказва ненужен на Реал (Мадрид).

НЕМАНЯ МАТИЧ (от Челси в Бенфика, 2011 г.)
Изключително попадение за португалците. Привлечен като част от сделката по трансфера на Давид Луис от Лисабон на „Стамфорд Бридж“, сърбинът момента беше преквалифициран от плеймейкър в дефанзивен халф. Матич се оказа сърцето на отбора, който през 2013 година игра финал на Лига Европа, но загуби от ... Челси. Ценните му качества бяха доказани през лятото на 2014 година, когато „сините“ си го откупиха за 25 милиона евро.
Превод от английски на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ