Италианският гранд Милан се изправя срещу Лудогорец в 1/16-финалите на Лига Европа. Първата среща е на 15 февруари в Разград, а реваншът седмица по-късно в Милано.

"Росонерите" смениха собствеността си и направиха редица трансфери, но най-голямата звезда на тима е 18-годишният вратар Джанлуиджи Донарума, който дни след реванша в Италия срещу Лудогорец има рожден ден.

Донарума е определян за следващия голям страж на Италия и наследник на Джиджи Буфон. И поне за този пост в Италия не се притесняват, въпреки провала в световните квалификации.

Звездата на Донарума изгрява едва на 16 години и то в България. В Бургас се провежда Европейско първенство за юноши до 17 години, а година по-малкият Джанлуиджи прави истински фурор на вратата на Италия. И вече всички му предричат бляскаво бъдеще.

Всъщност очакванията към него са високи и преди това. Донарума е в Милан от 14-годишен и всички очакват с трепет развитието му. След първенството в Бургас Джиджи дебютира и за първия отбор на "росонерите". На 17 години и 6 месеца записва дебют в мъжкия национален отбор на Италия. Светът и футболът са в ръцете му.

Заобичан е веднага от всички. Дори легендарният Буфон го посочва за свой наследник и споделя, че рамката на вратата на Италия ще бъде в сигурни ръце и след неговото пенсиониране.

Всичко обаче се променя един ден през лятото на 2017 година, когато мениджърът на Донарума - популярният  Мино Райола, обявява, че клиентът му няма да поднови договора си с Милан. А контрактът изтича през лятото на 2018. В Милан са в шок, че може да изгубят голямата си звезда и то без пари.

Скандакът е огромен, Милан вади Донарума от първия тим, а всеки ден има отзвук по медиите. Фенове на Италия пък хвърлят фалшиви пари по Донарума по време на двубоя на тима до 21 години срещу Дания.
 

В крайна сметка Джанлуиджи подписа нов договор, който обаче включваше и привличане на брат му при "росонерите". 27-годишният Антонио бе част от гръцкия Астерас преди да се присъедини към Милан като част от контракта на Джанлуиджи. Младият страж получава договор за 6 милиона евро на сезон, както и две клаузи за откупуване - едната при класиране в Шампионска лига през следващия сезон (70 млн) и друга (40 млн), която е при неуспех в борбата за челните места.

Ситуацията с Донарума се успокоява няколко месеца, за да дойде декември 2017 година. Към Донарума има интерес от ПСЖ, който разполага с милионите на шейховете. Според информации от няколко места Донарума и Мино Райола са поискали от Милан да скъса договора, за да може играчът да потегли към Париж.

"Мино Райола все още не е взел никакви пари от Донарума. Затова иска да го продаде. Най-голямата акула сред футболните агенти е отсякъл пред шефовете на Милан, че новият договор през 2017 година е подписан под натиск. "Вие използвахте, че Донарума е в лошо психическо състояние и го принудихте да подпише. възползвахте се от мен и него"", споделя журналистката от Скай Спортс Валентина Фас.

От Милан отвръщат, че винаги са водили позитивен и отворен диалог с младия вратар. Донарума също се включва в полемиката и отговаря, че никога не е казвал, че е бил подложен на натиск при подписване на договора си.

Много от феновете смятат, че в основата на всичко е Мино Райола и дори разпъват транспарант, който гласи: "Ако обичаш Милан, разкарай агента си".

Най-лошото идва в средата на декември. "Росонерите" се изправят срещу Верона в осминафинал за Купата на Италия. На трибуните има едва 9000 души. Всички освиркват бурно Донарума заради слуховете за ПСЖ. А един транспарант го кара да избухне в сълзи.

"Психически тормоз ли са 6 милиона евро на сезон и договор с брата паразит? Време е да си вървиш. Нашето търпение свърши", гласи написаното на трибуните.

Донарума плаче неутешимо, а Дженаро Гатузо и капитанът Леонардо Бонучи опитват да го успокоят.

Треньорът Гатузо е бесен на феновете.

"Джиджо не заслужава такова отношение. Той плаче в съблекалнята и Бонучи го успокоява. Той е 18-годишно хлапе и беше потресен. Донарума е най-добрият вратар в света за своята възраст. Ще го защитавам с всички сили. Джиджо не ми е казвал, че иска да напусне. Ако го направи, тогава вече е различно. Чувствам се ужасно заради отношението на феновете, които изобразиха едно дете като чудовище. Той не заслужава това. Хубавото поне е, че имаше само 9000 души на стадиона. Представете си какво щеше да бъде, ако го обиждаха 50 хиляди", обяви гневният Гатузо.

След този мач нещата леко се поуспокоиха, но Донарума показа сериозен спад във формата, а феновете продължават да не го искат. На всичко отгоре преди 10 дни младият вратар закопа тима си с автогол срещу Удинезе.

По всичко изглежда, че до лятото Донарума ще бъде в Милан, ще брани вратата, а  публиката няма да го обича. Тогава обаче ще дойде трансферният прозорец и никой не знае дали няма да има нова война. А тя със сигурност ще значи раздяла между Донарума и Милан.

Защото за своите 18 години Джанлуиджи се забърка в прекалено много скандали, а Мино Райола все още е негов агент.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ