Днес стартира новият турнир на УЕФА, наречен Лига на нациите. В един от първите мачове българският национален отбор гостува на Словения днес от 21:45 часа. Като всяко ново нещо и тази надпревара носи усещането на нещо непознато. Още повече, че регламентът е толкова нехарактерен за международни турнири, че все едно е обгърнат от мъгла за феновете.

Мнозина сред привържениците на футбола все още не разбират формата на Лигата на нациите. За това БЛИЦ СПОРТ в следващите редове ще обясни принципа на провеждане на надпреварата. Още повече, че новото отроче на УЕФА позволява на по-слабите отбори по-лесен начин за класиране на Евро 2020 чрез мачове само срещу отбори от т.нар. „собствена черга“.

Новият турнир трябва в голяма степен да замени приятелските мачове между националните отбори и ще им позволи да играе с равни им по класи тимове. По този начин се прави опит да се намали бройката на контролните двубои, които мнозина считат за безсмислени. Срещите ще се провеждат на дати от международния календар на ФИФА.

В Лигата на нациите участват всички 55 членки на УЕФА. Отборите са разделени в четири различни лиги (А, В, С и D), а това стана според рейтинга им в края на европейските квалификации за Мондиал 2018.

В Лига „А“ са първите 12 отбора в ранглистата на УЕФА и те са разделени в четири групи по три. Следващите 12 тима попаднаха в Лига „В“, където също са разпределени в четири групи по три. Лига „С“ е с 15 участника – една група с три отбора и три с по четири тима. Лига „D” има 16 тима – четири групи по четири.

Жребият беше теглен на 24 януари 2018 година и България попадна в Група 3 на Лига „С“ заедно със Словения, Норвегия и Кипър. Естествено особено голям интерес предизвикват сблъсъците от Лига „А“, където са 12-те най-силни отбора на Европа. Мачовете в групите ще се проведат на разменено гостуване в периода септември-ноември тази година.

Победителите в четирите групи на Лига „А“ се класират за финалния стадий, който ще се проведе през юни 2019 година. Този етап ще включва два полуфинала, мач за третото място и финал. Шампионът ще получи специално изработен трофей (на снимката вдясно), който беше представен на жребия в края на януари.

Победителите в групите на лиги „В“, „С“ и „D” ще си спечелят промоция в по-горна дивизия. Най-слабите отбори в „А“, „В“ и „С“ ще изпадат в по-долна лига.

Лигата на нациите ще промени и провеждането на квалификациите за Евро 2020. Те ще започнат през март 2019 година. Заради наличието на 13 страни, които ще са домакини на турнира, нито един отбор няма да печели директно класиране. Тимовете ще бъдат разделени в десет групи от 5 или 6 участника. Първите два отбора от всяка група се класират за Европейското. Последните четири участника на европейското първенство ще бъдат определени чрез плейофи.

Те ще бъдат играни между победителите от четирите групи на всяка от лигите на Лигата на нациите. „A”, “B”, “C” и “D” ще имат собствени плейофи, който ще включва полуфинали и финал. Те ще се играят в един мач. Победителите във финалите ще се класират за Евро 2020

Ако даден отбор се е класирал за Евро 2020 чрез квалификациите, мястото му в плейофите на неговата дивизия от Лигата на нациите ще бъде заето от следващия в класирането на съответната лига отбор. Ако дадена лига няма достатъчно отбори за оформяне на плейоф (голям брой от участниците са се класирали за европейското първенство чрез квалификациите), свободните места ще бъдат попълнени с тимове от следващата по сила дивизия.

Участието в Лига на нациите носи на националните федерации и парични приходи директно от УЕФА, които не са свързани с телевизионни и рекламни права. Всеки тим от Лига „А“ получава по 1,5 млн. евро, тези от Лига „В“ по 1 милион. Отборите от Лига „С“, сред които и България, взимат по 750 000, а участвиците в Лига „D“ – по 500 000. Победителят във всяка от четирите групи на дадена лига ще удвои парите си от УЕФА. Това означава, че ако България спечели Група 3 на Лига „С“, ще получи допълнителни 750 000 евро. Шампионът в Лигата на нациите ще вземе 4,5 млн., неговият подгласник ще получи 3,5 млн. Отборът, заел трето място, ще бъде възнаграден с 2,5 милиона евро, а четвъртият ще получи 1,5 млн.

ПРОГРАМАТА ЗА ПЪРВИТЕ МАЧОВЕ В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ
ЛИГА „А“
Група 1: Германия – Франция (6 септември); Франция – Холандия (9 септември)
Група 2: Швейцария – Исландия (8 септември); Исландия – Белгия (11 септември)
Група 3: Италия – Полша (7 септември); Португалия – Италия (10 септември)
Група 4: Англия – Испания (8 септември); Испания – Хърватия (11 септември)

ЛИГА „В“
Група 1: Чехия – Украйна (6 септември); Украйна – Словакия (9 септември)
Група 2: Турция – Русия (7 септември); Швеция – Турция (10 септември)
Група 3: Северна Ирландия – Босна и Херцеговина (8 септември); Босна и Херцеговина – Австрия (11 септември)
Група 4: Уелс – Ейре (6 септември); Дания – Уелс (9 септември)

ЛИГА „С“
Група 1: Албания – Израел (7 септември); Шотландия – Албания (10 септември)
Група 2: Финландия – Унгария, Естония – Гърция (8 септември); Унгария – Гърция, Финландия – Естония (11 септември)
Група 3: Словения – БЪЛГАРИЯ, Норвегия – Кипър (6 септември); БЪЛГАРИЯ – Норвегия, Кипър – Словения (9 септември)
Група 4: Литва – Сърбия, Румъния – Черна гора (7 септември); Сърбия – Румъния, Черна гора – Литва (10 септември)

ЛИГА „D“
Група 1: Казахстан – Грузия, Латвия – Андора (6 септември); Грузия – Латвия (9 септември); Андора – Казахстан (10 септември)
Група 2: Беларус – Сан Марино, Люксембург – Молдова (8 септември); Сан Марино – Люксембург, Молдова – Беларус (11 септември)
Група 3: Азербайджан – Косово, Фарьорски острови – Малта (7 септември); Косово – Фарьорски острови, Малта – Азербайджан (10 септември)
Група 4: Армения – Лихтенщайн, Гибралтар – Македония (6 септември); Македония – Армения, Лихтенщайн – Гибралтар (9 септември)