Националният тим на Перу последен се класира за световното първенство по футбол в Русия догодина, след като елиминира Нова Зеландия в допълнителен бараж с общ резултат 2:0, но има вероятност да не бъде допуснат до участие в турнира. Това твърдят някои медии в южноамериканската страна, според които ФИФА може да отстрани „инките” заради политическо вмешателство.

Властите в Перу се опитват да прокарат нов закон за спорта. Така всички федерации ще станат подчинени на централната власт, твърди местният вестник „Либеро”. Законопроектът е предложен от председателката на Държавната комисия за младежта и спорта Палома Носеда. Тя иска всички федерации и най-вече футболната да минат под ръководството на нейната организация, която е политическа въпреки името си, а точно това може да доведе до наказание от ФИФА.

Както е известно, Световната футболна централа наказва с вадене от турнирите си всички страни, в които има държавна намеса в спорта. Ако Перу бъде изхвърлен от Мондиал 2018, в Русия ще отиде или Нова Зеландия, или някой друг от южноамериканските тимове, който не е успял да се класира.