В момента футболната общественост в Норвегия е завладяна от истерия дали новото футболно бижу на страната Мартин Йодегаард ще играе срещу България или не. 15-годишният атакуващ полузащитник на Стрьомгодсет беше повикан в мъжкия отбор на страната, взе номер 9 и седна на пейката при гостуването на Малта. Очакванията бяха, че Йодегаард ще влезе при решен мач, но това не се случи. Сега въпросът е дали вундеркиндът ще играе срещу България или отново ще остане на пейката през всичките 90 минути.

Норвегия приема българските национали утре от 21.45 часа на стадион Улевол в трети мач и за двата отбора в група Н на Европейските квалификации. Лявото крило на Норвегия Матс-Мьолер Дели призова феновете за спокойствие и да не форсират момчето с очакванията си. Дели, който е на 19 години, но започва втората си година в Кардиф Сити, е съквартирант на Йодегаард. "Той изглежда напълно спокоен. Ясно е, че го чака бляскаво бъдеще. Но дали ще играе срещу България, нямаме никаква идея. На тренировките той се представя добре и ако играе, значи е готов за това, коментира Дели.

Роден на 17 декември 1998 година в Драмен, Йодегаард има 19 мача и 3 гола в норвежката елитна Типелига родния си клуб Стрьомгодсет. Ако влезе на терена срещу България, той ще постави рекорд за най-млад участник в европейска квалификация. "Мартин е все още на 15 години и ако не сега, по-нататък ще има своите мачове за националния отбор. Мисля, че норвежките фенове трябва да бъдат по-търпеливи и да не притискат обстановката. Той е спокоен и търпелив, хората трябва да бъдат така. Това е най-големият ни талант, но ние имаме няколко други момчета в групата тук, които заслужават да играят, казва централният защитник Вегард Форен.

По въпроса с участието на 15-годишния се изказаха още Стефен Йохансен и Джошуа Кинг, които са на същото мнение- младокът трябва да влиза в професионалната игра постепенно.