Тази вечер започва новият сезон на Шампионската лига. В първия квалификационен кръг на турнира на богатите няма големи отбори, на старт застават футболните джуджета на Европа. Историите зад неизвестните тимове обаче са доста любопитни. В един от тях играе нападател с името Ибрахимович, в друг има рекордьор по участия за националния отбор на родината си, а има и такъв отбор, който винаги пътува с ферибот за гостуванията си.

Този сезон в Шампионската лига ще има четири квалификационни кръга. В първия от тях започват шампионите на страни като Гибралтар, Сан Марино и Андора. Във втория кръг участието си започва българският шампион Лудогорец и отбори като Селтик, ФК Копенхаген и Легия (Варшава). В третия кръг стартират клубове като Аякс и Динамо (Киев), а в четвъртия плейофен започват отбори като Хофенхайм и Ливърпул, завършили на четвърто място в големите първенства.

Ето и най-чудноватите и забавни истории за някои от отборите в квалификациите:
ИФК Мариехамн (Финландия): Елитният финландски тим никога не е плащал трансферна сума за нови попълнения и въпреки това през миналия сезон стана шампион на страната си. Това бе сензация. Градът има само 12 000 жители, а клубът разполага с бюджет от 1,2 милиона евро. За повишаването на квалификацията на треньорите трябва да плащат спонсорите, а билети продават бивши футболисти на отбора. Тъй като градът е част от островна група, отборът трябва да пътува за всяко от гостуванията си с ферибот и след това с автобус.

Дюделанж (Люксембург): Големи имена имат договор с шампиона на Люксембург. Сред тях е треньорът Дино Топмьолер, който е син на бившия германски специалист Клаус Топмьолер, водил Байер (Леверкузен). 36-годишният млад наставник изведе тима от 20-хилядния град до шампионската титла. В тима разполагат и с един... Ибрахимович. Санел Ибрахимович няма роднинска връзка с голямата шведска звезда, но е доста резултатен. 29-годишният босненец е трикратен голмайстор на първенството на Люксембург. Германецът Доминик Щолц е друга от звездите на тима.

ФК Европа (Гибралтар): В страната джудже шампионът ФК Европа е наричан „зелената машина”. Тимът спечели първа титла от 1952 година насам. В първенството отборите нямат домакинско предимство, защото всичките си делят един стадион. ФК Европа е съставен от професионални футболисти, сред които Ибрахим Аю, който е син на бившия ганайски национал Абеди Пеле.

Ла Фиорита (Сан Марино): Млади таланти и футболисти? За такава идея във Фиорита не са чували. През миналия сезон средната възраст на тима бе 30,8 години с капитан 41-годишния Анди Селва. Той е рекордьор със 73 мача за националния тим на Сан Марино и държи рекорда с 8 гола за отбора. Неговият любим съперник е Белгия, срещу който има вкарани 3 гола в 4 мача.

Шериф Тираспол (Молдова): Който си мисли, че концерните в Германия имат голяма мощ, трябва да погледне към Молдова. Там е компанията Шериф, основана през 1993 година от двама полицаи. Междувременно тя управлява бензиностанции, супермаркети, казина, мобилна мрежа и фабрика за хлебни изделия. През 1998 година компанията основава и футболния клуб Шериф (Тираспол) и оттогава той доминира на национално ниво, но все нещо не му достига за пробив в Шампионската лига.

КФ Трепча 89 (Косово): За първи път клуб от Косово ще участва в квалификациите. Независимата от 2008 година страна членува в УЕФА от 2016 година, а сега изпраща шампиона си в най-престижния европейски клубен турнир. Най-добър играч е нападателят Кущрим Луштаку, играл преди това в Германия за Айнтрахт (Трир), Фортуна (Кьолн) и втория тим на Мюнхен 1860. Внимание! В град Трепча има още два тима с такова име – КФ Трепча (изпаднал във втора дивизия) и ФК Трепча (състезава се в четвърта дивизия).

ФК Самтредия (Грузия): Шампион след 31 кръга?! Така както Байерн миналия сезон в Бундеслигата? На това ФК Самтредия може само да се присмее. Грузинският тим се нуждаеше само от 14 кръга, за да си гарантира шампионската титла. Защо така? Грузинският футболен съюз направи промени в модела на провеждане на първенството в календарната година. Това означава, че сезонът не се провежда в две години и означава, че сезон 2015/16 е спечелен от ФК Самтредия по средата на годината след само 14 кръга.

Жалгирис (Литва): Съперникът на Лудогорец във втория квалификационен кръг спечели два пъти купата на страната в една и съща година - 2016-та. Причината е, че надпреварата дотогава се играеше между септември и май, а първенство между март и октомври. През 2016 година настъпи революция. Жалгирис спечели през май купата след успех над ФК Тракай с 1:0 след продължения, а четири седмици по-късно започна защитата на трофея си и през септември пак спечели на финал с 2:0 срещу Судува.

ФК Алашкерт (Армения): Клубът е основан през 1990 година и веднага стартира в елита на страната. През 1992 година клубът завършва последен и се разпада, а през 2011 година отново е основан. През 2013 година клубният президент Баграт Навоян обновява стадиона за европейските клубни турнири.

Дю Ню Сейнтс (Уелс): Има ли сделка или не? Когато през 2005 година европейският клубен шампион Ливърпул не успя да си осигури класиране поне за квалификациите в Шампионската лига с евентуално четвърто място във Висшата лига, спечелилият дубъл в Уелс тим на Дъ Ню Сейнтс предложи решителен мач на мърсисайдци за място в първия квалификационен кръг. УЕФА забрани такъв мач и извънредно допусна Ливърпул в квалификациите, където „червените” изтеглиха на жребия точно... Дъ Ню Сейнтс.

ФК Санта Колома (Андора): През юли 2014 година тимът игра за първи път в квалификациите на Шампионската лига. Тогава той спечели с 1:0 в първия си мач срещу Банантс Ереван от Армения, а на реванша загуби с 1:3 и бе на път да отпадне до допълнителното време, когато вратарят Елой Касалс вкара гол за 2:3. Така ФК Санта Клома продължи напред, а във втория кръг отпадна от Макаби (Тел Авив).

ФК Инфонет Талин (Естония): Този тим държи рекорда в Европа за най-много отправени голови удари. На 20 юни 2015 година ФК Инфонет записва 36:0 точни удара срещу Виртсу Ялгпаликлуби в първия кръг на Купата на Естония. Същото е постигал шотландският ФК Аброат през 1885 година.

ФК Линфийлд (Северна Ирландия): Титлата за този тим в страната му е само един от многото му трофеи. За 131-годишната история на клуба ФК Линфийлд е събрал над 200 трофея и е сред най-успешните клубове в света – 52 шампионски титли, 43 национални купи, 43 трофея от регионалния турнир „Кънтри Антрим Шилд”, 9 трофея от Купата на Лигата в страната и други национални трофеи.

BILD.de
Превод от немски, Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ И ПЪЛНА СТАТИСТИКА ЗА ШАМПИОНСКАТА ЛИГА