Ливърпул победи гостуващия Наполи с 1:0 в последния им мач от група "C" и като втори в крайното класиране продължава към 1/8-финалите на Шампионската лига. Мохамед Салах (34) вкара победния гол за мърсисайдци, които елиминираха тима от Неапол заради повечето отбелязани голове в групата. Иначе и двата тима завършиха с по 9 точки и имаха разменени домакински победи с по 1:0. Головата разлика също им бе равна, но "червените" вкараха 9 попадения в мачовете си от групата срещу 7 на съперника и това се оказа решаващо за крайното класиране. В другата среща ПСЖ спечели с 4:1 при визитата си на Цървена звезда и финишира първи в групата.

Гостите от Неапол бяха по-активни в началото, а домакините разчитаха на контраатаки. Още в 7-ата минута Марек Хамшик бе близо до гола, но след удара му топката облиза напречната греда. Седем минути след това Ван Дайк влезе грубо в краката на Мертенс, който дълго време получаваше медицинска помощ, но се завърна в игра.

В 22-ата минута мърсисайдци стигнаха до гол, но отменен заради засада на Садио Мане при центрирането на Александър-Арнолд. Домакините поглеждаха все по-често в атака и десетина минути по-късно Мохамед Салах напредна отдясно в наказателното поле и опита да намери Мане, но в последния момент Никола Максимович пресече паса. В 34-ата минута обаче домакините успяха да поведат, след като Салах получи топката от Джеймс Милнър на границата на наказателното поле, преодоля Марио Руи и още един бранител, а останал сам срещу Оспина вкара за 1:0, прокарвайки топката между карата на вратаря.

Наполи имаше много добър шанс веднага да изравни, но четирима срещу трима Фабиан Руис реши да шутира, но топката премина далеч от целта. В самия край на полувремето Дрис Мертенс опита изненадващ прехвърлящ удар почти от центъра, но не намери очертанията на вратата.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Ливърпул продължи да доминира и в началото на втората част, а пропуски последователно направиха Вайналдум и Салах с неточни удари. В 57-ата минута Раул Албиол от гостите отправи удар с глава право в ръцете на Алисон. В ответната атака домакините имаха добра възможност чрез Роберто Фирмино, чийто удар с глава също бе спасен. Последваха още пропуски на „червените“ чрез Джордан Хендерсън и Милнър, които не намериха целта.

Четвърт час преди края Салах нахлу в наказателното поле, но Оспина успя да избие топката от краката му. След това египтянинът пробва прехвърлящ удар, но колумбийският страж спаси с блестяща намеса, а три минути по-късно отрази удар на Мане. В 78-ата минута Вирджил ван Дайк шутира от воле над вратата на гостите, които в ответната атака имаха хубава възможности, но Кайехон се засуети и не успя да отиграе добре топката.

Футболистите на Юрген Клоп продължиха да натискат, въпреки че и този резултат ги устройваше. В 81-ата минута Вайналдум стреля опасно с глава покрай гредата, а шест след това Мане направи уникален пропуск, шутирайки неточно от близка дистанция.

Инфарктен момент изживяха домакините в добавеното време, когато Алисон се намеси решително след удар на Милик, а секунди по-късно топката се озова във вратата му, но голът бе отменен заради засада на Кулибали. Малко след това Мане излезе сам срещу Оспина, но отново пропусна, пращайки топката встрани от вратата.

След успеха си Ливърпул приключи на втора позиция с 9 точки и по-добри показатели от Наполи, който също с 9 точки остана трети и ще продължи участие на 1/16-финалите в Лига Европа. ПСЖ завърши първи с 11 точки, а Цървена звезда е последен с 4 точки и отпада от евротурнирите.

ШАМПИОНСКА ЛИГА, СЕЗОН 2017/18 – КЛАСИРАНИЯ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ