Най-голямата сензация на баражите в Европа е факт! Четирикратният световен шампион Италия завърши 0:0 с Швеция на реванша в Милано на „Джузепе Меаца” и след загубата с 0:1 в първия мач пропуска Мондиал 2018 в Русия. „Адзурите” няма да участват на шампионат на планетата за втори път в историята след 1958 година, когато турнирът се провежда в Швеция. Именно отборът на скандинавската страна този път елиминира италианците благодарение най-вече на блестящите изяви на вратаря Робин Олсон и ще играе на Световното догодина.

Още в 8-ата минута Марко Пароло падна в наказателното поле на шведите, но испанския съдия Антонио Матеу Лаос даде сигнал играта да продължи. Пет минути по-късно топката срещна ръката на Матео Дармиан в наказателното поле на домакините, но не бе отсъдена дузпа за гостите.

В 16-ата минута Чиро Имобиле имаше шанс за гол, но не успя да прати топката в мрежата зад Робин Олсен. Малко след това авторът на гола от попадението в първия мач Якоб Йохансон се контузи и бе принудително сменен от Густав Свенсон. В 22-ата минута Буфон отрази удар на Виктор Клаесон. Осем минути след това топката срещна ръката на Андреа Бардзали и гостите претендираха за дузпа, но Матеу Лаос даде само жълт картон на Форсберг за бурните реакции. До края на полувремето Имобиле и Алесандро Флоренци пропуснаха да се разпишат.

След почивката се игра почти през цялото време пред шведската врата, а италианците така и не намериха верния път към така жадувания от тях гол. Отбраната на гостите действаше изключително стабилно, а вратарят Робин Олсен спаси всичко, което имаше да отрази като удари.

Алесандро Флоренци бе близо до гола в 54-ата минута, когато засече топката със странична ножица при подаване на Дармиан отляво, но тя мина на сантиметри от страничната греда. В 67-ата минута пак Флоренци имаше прекрасна възможност. Халфът на Рома получи хубаво подаване в полето на Швеция и шутира без подготовка. Топката се отклони в тялото на шведски защитник и след това топна върху напречната греда. 

Джампиеро Вентура пусна в игра Стефан Ел Шаарави и Андреа Белоти, но не и звездата на Наполи Лоренцо Инсиние, заради което вероятно ще търпи най-сериозни критики. Пароло и Ел Шаарави имаха своите шансове за гол, но Робин Олсен не допусна попадение и е основна заслуга за класирането на Швеция за Световното в Русия. В добавеното време на срещата Италия имаше претенции за дузпа, след като Андреас Гранквист игра с ръка, но отново не последва съдийски сигнал.