За първи път от 2012 година Байерн загуби в един от първите четири кръга на германската Бундеслига. Загубата от Хофенхайм (0:2) в третия кръг обаче е най-малкият проблем, въпреки че последваха две убедителни победи срещу Андерлехт (3:0) в групите на Шампионската лига и срещу Майнц 05 (4:0) миналата събота в Мюнхен за първенство. С драстични думи и лични нападки ръководители и играчи се противопоставят. Левандовски, Мюлер, Анчелоти, Румениге и не на последно място Рибери са хората, които разгорещяват страстите в Байерн. Към всичко това се добавя и тежката травма на титулярния вратар Мануел Нойер, който счупи крак по време на тренировка.

През ноември 2009 година Филип Лам нападна босовете на Байерн в интервю за Süddeutschen Zeitung, в което той постави акцент върху посоката на клуба (трансферна политика и идеи за развитие). Изказването разтърси клуба, а Лам трябваше да плати рекордна глоба от 50 000 евро.

По-малко от осем години по-късно отново ключов играч публично изрази мислите си в интервю. Роберт Левандовски призова ръководството да вдигне границата от 40 милиона евро за привличането на нови играчи и да обърна внимание на критиката на Лам отпреди години за начина на мислене в клуба.

Двете интервюта в основни линии си противоречат, но и имат нещо общо. Клубът никога нямаше да ги разреши, ако знаеше какво ще кажат двамата.

Босовете се събраха преди седмица, за да се посъветват за казуса с Левандовски, а Карл-Хайнц Румениге заплаши, че всеки футболист ще си има работа с него, ако публично критикува клуба, съотборници или треньора.

Левандовски провокира не само босовете, но и дискредитира своите съотборници. Изказването му, че за 40 милиона евро могат да се привлекат само играчи от средно ниво, едва ли се е приело добре в съблекалнята. Новото попълнение Корентен Толисо излезе на баварците точно 40 милиона евро.

Дори неговото мнение за безусловен стремеж към успехи и пари е като отрова за един отбор. Левандовски не се интересува от вярата към клуба и дали сега ще спечели Шампионската лига с Байерн, ПСЖ или Реал (Мадрид). За него това е все едно. А ако той напусне отбора преди края на договора си през 2021 година, ще се справи лесно с това.

Томас Мюлер впечатли по време на подготовка и замести Мануел Нойер като капитан. Още във втория кръг срещу Вердер в Бремен обаче той бе на резервната скамейка и изрази накрая своето недоволство. Темата ескалира и дори мениджърът на германския национален тим Оливер Бирхоф се намеси. Карло Анчелоти отсече, че в крайна сметка нито един играч няма ролята на твърд титуляр в тима, а Румениге го защити и разкритикува Мюлер с думите: „Приятел съм на демокрацията и свободата на мнението, но при нас напоследък твърде често се говори, вместо да има концентрация върху играта“.

Румениге поема така сериозен риск. Критиката срещу любимец на феновете не е най-доброто решение. Босовете на Байерн трябва да внимават и да не нападат така една от фигурите, с които клубът се идентифицира, тъй като Мюлер и без това се чувства не достатъчно оценен от Анчелоти и отчасти неразбран. Липсата на подкрепа от върховете на клуба също не подобрява настроението на нападателя. 

Напрежението не спря и след това, тъй като Франк Рибери показа недоволството си от факта, че бе сменен в домакинството срещу Андерлехт (3:0) на старта в груповата фаза на Шампионската лига, хвърляйки фланелката си към пейката. Французинът също отнесе сериозна доза критика както от спортния директор Хасан Салихамиджич, така и от треньора Анчелоти.

По материал на Томи ГАБЕР, Yahoo Sports
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ