Берлускони си тръгна, а новият китайски собственик харчи толкова пари, колкото никой друг. Неговата цел с Милан е висока: Той иска титлата в Шампионската лига!

Не, не английските клубове се перчат на трансферния пазар със своите пълни портмонета. Това е изпадналият в криза през последните години Милан, който това лято харчи пари с цели шепи. Вече 190 милиона евро даде новият китайски собственик и това не е краят. Юнхун Ли мечтае за осма титла на „росонерите” в Шампионската лига и първа от 2007 година.

„В Милан започва нова глава. Ще се завърнем отново към стария блясък в Италия и в Европа. Затова обещах трансфери и ние ги получихме”, обяснява 48-годишният китаец бясното пазаруване на звездни попълнения това лято. Най-голямата сделка досега е тази за Леонардо Бонучи от Ювентус за 42 милиона евро. След него се нареждат Андрес Силва от Порто за 38 милиона евро, Андреа Конти от Аталанта за 25 милиона евро, Хакан Чалханоглу от Байер (Леверкузен) за 22 милиона евро, Рикардо Родригес от Волфсбург за 18 милиона евро, Матео Мусакио от Виляреал за 18 милиона евро, Лукас Билия от Лацио за 17 милиона евро и Франк Кеси от Аталанта под наем за 8 милиона евро.

„Сега зависи от нас, няма да ни е лесно с всички тези нови играчи. Аз обаче съм оптимист, че можем да успеем през новия сезон”, заяви пък треньорът Винченцо Монтела, който изведе Милан само до шестото място в Серия „А” през миналия сезон. „Росонерите” завършиха на 28 точки зад шампиона Ювентус и ще участват в Лига Европа, започвайки от третия квалификационен кръг срещу румънския Университатя Крайова.

Може би ще бъде привлечен и Ренато Санчес от Байерн? 19-годишният европейски шампион с Португалия от Евро 2016 във Франция миналото лято може да бъде взет под наем за един сезон.

Феновете на италианския гранд обаче не се чувстват много добре, въпреки че бяха привлечени нови звезди, защото не е напълно ясно откъде идват толкова много пари. Финансовото състояние на Юнхун Ли се оценява на само 500 милиона евро. Китаецът би трябвало да изкарва пари преди всички с финансови проекти. Британски фонд го е подкрепил за купуването на Милан на цена от 740 милиона евро. Контролният пакет акции (99,93%) се държи от фирма за производство на пощенски кутии в Люксембург с името Rossoneri Sport Investment Lux.

Все пак в ръководството на Милан има четирима китайци и четирима италианци. Там вече не е Силвио Берлускони, който в продължение на 31 години управляваше клуба и го изведе до 29 трофея. 80-годишният бивш премиер на Италия и мощен медиен магнат дълго време търсеше купувач за клуба. През последните две години клубът натрупа задължения за 160 милиона евро. Накрая само Юнхун Ли със своята инвестиционно компания бе готов да плати цената.
Михаел РАЙС, Sport Bild
Превод от немски: Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ