Сумата от 1 милиард евро е записана в освобождаващата клауза към договора на Кристиано Ронало, но Реал (Мадрид) може да прибере за него между 250 и 400 милиона евро, спекулират испанските медии.

Кръгът с потенциалните купувачи на португалския национал е екстремно ограничен, а освен това е напълно ясно, че той едва ли ще играе някъде за скромна заплата. Четирикратният носител на „Златната топка” е на 32 години, но въпреки това евентуалният му бъдещ клуб би могъл да избие доста от парите за португалеца само от продажните на фланелки.

Испанските медии откроиха шест опции пред устремилия се към пета „Златна топка” в кариерата си футболист, ако той наистина е решил да изпълни своя план и да напусне европейския клубен шампион.

Ето какви са опциите пред Роналдо за неговото бъдеще:
1.ПСЖ - парите не играят никаква роля за французите. За изпълнението на мечтата си за триумф в Шампионската лига собствениците от Катар от години се бъркат дълбоко за трансфери – досега напразно. През миналия сезон парижани дори не успяха да спечелят титлата в Лига 1. Ясно е, че трябва да бъдат привлечени нови звезди. Засега липсва големият блясък след напускането на Златан Ибрахимович миналото лято. Въпросът е, дали Роналдо вижда бъдещето си в не толкова реномираната Лига 1.

2.Манчестър Юнайтед – старата любов на Роналдо. От 2003 до 2009 година португалецът риташе за рекордьора по титли в Англия и там се превърна в световна звезда. Преди финала на Шампионската лига срещу Ювентус (4:1), в който той вкара два от головете за Реал, Роналдо заяви, че Висшата лига му липсва и все още пази добри спомени от времената си на Острова. Манчестър Юнайтед не се пести за трансфери и доказателство за това е сделката на Пол Погба, привлечен миналото лято за 105 милиона евро от Ювентус. „Червените дяволи” не спират да търсят играчи за подсилване на състава си, за да се върнат на върха както във Висшата лига, така и в Европа.

3.Манчестър Сити – с евентуален трансфер в Сити Роналдо ще ядоса феновете  на Юнайтед. „Гражданите” имат финансови възможности да направят такава сделка и така да предложат на Хосеп Гуардиола още един аргумент в преследване на високите цели. Роналдо никога не е работил заедно с каталунския специалист и не е изключено да пожелае да събере такъв опит преди края на кариерата си. Освен това е трудно човек да си представи, че иконата на Барса Гуардиола някога ще поеме Реал.

4.Китай – може би една не чак толкова неприемлива възможност. С привличането на Роналдо финансово силната китайска Суперлига ще удари сериозно и значимо на международната сцена. Трудно е ди си представи човек, че суперзвездата на суперзвездите може да бъде привлечен от китайски клуб, след като в страната влиза правило за 100% данък за всеки международен трансфер над 6 милиона евро. Възможно е обаче да бъде и направено изключение, ако се появи възможност за привличането на Роналдо.

5.САЩ – нивото и престижът на американската Мейджър Лийг Сокър (МЛС) в последните години постоянно се повишават. За Роналдо обаче такава крачка би била твърде ранна за кариерата му. Нападателят е в разцвета на силите си и едва ли би приел оферта от САЩ. По-вероятно е португалецът да мисли за това след 2020 година, когато в МЛС ще стартира отборът от Маями на неговия бивш съотборник Дейвид Бекъм.

6. Реал (Мадрид) – „няма връщане назад”, казал Роналдо и изключил категорично решение да оставане в Мадрид. Наистина едно непоколебимо решение? Или някакви сметки? Според прокуратурата в Испания Роналдо е укрил 14,7 милиона евро данъци от 2011 до 2014 година. Не е изключено той да иска да упражни натиск върху Реал и властите. С повишаване на заплатата му клубът може да поеме заплашващата португалеца сериозна глоба. А марката Роналдо е икономически фактор за Испания. Освен това при английските букмейкъри коефициантите за оставане на Роналдо в Реал са най-скромни за извличане на някаква печалба.