Лудогорец приема Милан в първи 1/16-финал на Лига Европа, но „росонерите“ не са страшилището, което бяха преди 10 и повече години. В отбора има известни играчи - Рикардо Монтоливо, Леонардо Бонучи и Антонио Донарума, но най-популярен е треньорът Дженаро Гатузо.

Бившият дефанзивен халф е известен с престоя си като футболист на Милан в периода 1999-2012 година и с изявите си с екипа на националния отбор на Италия, с който стана световен шампион през 2006 г.

Гатузо е роден на 9 януари 1978 година в Кориляно Калабро – град в областта Калабрия с население от 40 500 жители. Започва да тренира футбол по стъпките на баща си Франко, който играе в отбори от Серия „Д“. На 12-годишна възраст се явява на проби в Болоня, но е отхвърлен. Одобрен е от Перуджа, където започва кариерата му. Дебютира в първия отбор на 22 декември 1996 година в мач срещу Болоня.

Едва 19-годишен е продаден на шотландския Рейнджърс, след като мениджърът на тима Уолтър Смит го харесва заради изявите му в юношеския национален отбор на Италия. Смит взима младия италианец под крилото си и му дава шанс за изява в първия отбор. При „сините“ от Глазгоу Дженаро Гатузо попада в тим, където блести Пол Гаскойн. Италианецът признава, че именно Газа му е помогнал да се адаптира по-лесно към британския футбол.

„В Глазгоу за първи път започнах да мисля като професионален футболист. Гаскойн често ми помагаше със съвети. Той ми помогна да се адаптирам. По това време вече имаше проблемите с алкохола, но често говорехме с него. Да, правеше и неговите щури неща. Посрещна ме за добре дошъл в отбора, изхождайки се във футболните ми чорапи. Освен това в Рейнджърс има традиция още от 50-те години на ХХ век играчите да ходят с костюми, дори на тренировка. А аз бях тийнейджър, това не беше моят стил, но се налагаше. Един ден Пол ме заведе при един от най-скъпите шивачи в Глазгоу и ми каза да си избера 7-8 костюма. Обясни ми, че шивачът има договор с клуба и след това ще ми удържат сумите от заплата до края на сезона. Избрах костюми, ризи, вратовръзки, а когато отидохме на касата, сметката беше около 10 000 паунда. Малко след това разбрах, че Рейнджърс няма никакъв договор с шивача. Просто това беше Пол Гаскойн в най-чистия си вид. Прави си майтап с теб, а след това ти помага. Той сам плати сметката за дрехите. Такъв е Пол и малцина го познават в тази светлина. За мен това са скъпи спомени, които показват голямото му сърце“, призна наскоро Гатузо пред авторитетното списание „Four Four Two“.

Шотландия изиграва и роля за семейния живот на италианеца. Докато е с Рейнджърс в Канада за контрола в Торонто, се запознава с шотландката от италиански произход Моника Романо, която скоро става негова съпруга. Двамата имат една дъщеря – Габриела (родена на 20 юни 2004 г.), и един син – Франческо (роден на 8 ноември 2007 г.).

През 1998 година Уолтър Смит е заменен от Дик Адвокаат. Холандецът явно не харесва италианския футболист, праща го да играе десен бек. През октомври 1998 година Рейнджърс продава Дженаро Гатузо на новака в Серия „А“ Салернитана за 4 милиона паунда. За задържането му на „Айброкс“ не помага и намесата на популярния актьор Шон Конъри (известен с ролите си във филмите за Джеймс Бонд), който е близък приятел с тогавашния собственик на Рейнджърс Дейвид Мъри. „Сам поисках да напусна. Шон Конъри се опита да ме разубеди, но аз му казах да си гледа шибаната работа“, разказва италианецът.

Въпреки добрите мачове на халфа Салернитана изпада в края на сезона. Изявите му обаче са достатъчни на Милан да плати 8 милиона евро за нето през лятото на 1999 година. На 15 септември Дженаро дебютира за „росонерите“ при нулевото равенство като гост на Челси в Шампионската лига. Скоро след това си извоюва титулярно място, а на 24 октомври 1999 година печели сърцата на феновете в дербито с Интер заради зрелостта и решителността, с която се справя с най-добрия футболист в света по това време – Роналдо.

През годините Гатузо се превръща в любимец на феновете заради бойкия и неотстъпчивия си стил на игра, въпреки че му липсва блясъка на техничните футболни звезди. Физически силен, постоянен, агресивен и твърд – все качества, които тифозите уважават. Заради това и започват да го наричат Ringhio (Ръмжащия), което през годините звуково се променя до Рино (Носорога) – прякорът, с който Дженаро Гатузо продължава да бъде известен. Халфът притежава силен удар, бързи реакции, невероятно чувство за пласиране и неизчерпаема енерги, която му позволява постоянно да снове около двете наказателни полета.

Непримиримостта му на терена често го забърква в различни скандални ситуации. По време на мач от Шампионската лига в Аякс през септември 2003 година удря Златан Ибрахимович с обратната част на дланта си. Вероятно Дженаро Гатузо е единственият футболист, позволил си да зашлеви шведа по този начин, без да има ответна реакция от Ибрахимович. Две години по-късно по време на мач от същия турнир за зрителите не остава скрита настървеността, с която халфът на Милан преследва Кристиан Поулсен от Шалке 04. Счита се, че търси отмъщение за действията на датчанина срещу Кака в първата среща между двата отбора. Самият Гатузо твърди, че играта му в този мач е била преувеличена от медиите. На 15 февруари 2011 година халфът хваща за гърлото помощник-треньора на Тотнъм Джо Джордан при инцидент край страничната линия. Заради това си деяние Дженаро Гатузо е наказан от УЕФА за пет мача. Според медиите е бил провокиран от Джордан, който го е нарекъл „ш**бано италианско ко**ле“.

Половин година по-късно халфът получава проблеми с очите преди началото на сезона в Серия „А“. На 9 септември 2011 година се сблъсква със съотборника си Алесандро Неста по време на срещата от първия кръг с Лацио. Заменен е в 20-ата минута, а лекарите откриват сериозно възпаление на очен нерв на лявото око, което го кара да вижда двойно. Подобен проблем може да сложи край на кариерата на всеки футболист. Самият Гатузо признава, че в началото на мача е виждал съотборника си Златан Ибрахимович на четири различни позиции и въобще не е забелязал Неста преди сблъсъка. В края на сезона любимецът на феновете напуска „росонерите“ след 13 години в отбора.

През годините си спечелва титулярно място и в националния отбор на Италия, с който печели световното първенство през 2006 г. Силните му изяви по време на шампионата в Германия му печелят позиция в идеалния отбор на турнира. Хората все още помнят радостта му след края на финала (спечелен срещу Франция след дузпи), когато Гатузо събува и гащетата си и тича по терена само по долни гащи. С Милан печели две шампионски титли на Италия, два пъти взима Суперкупата на страната, по два пъти триумфира в Шампионската лига, Суперкупата на УЕФА, а освен това по веднъж вдига Купата на Италия и титлата от Световното клубно първенство.

През лятото на 2012 година Гатузо е пред завръщане в Рейнджърс, но трансферът се проваля заради финансовите проблеми на шотландците. Вместо това халфът преминава в швейцарския Сион. На 25 февруари 2013 година дори е назначен за играещ треньор, след като наставникът Виктор Муньос е понижен до ролята на скаут след загубата с 0:4 от Тун в първенството. Така и започна треньорската кариера на Дженаро Гатузо, който печели първия си мач – 2:0 срещу Лозана за Купата на Швейцария. В края на сезона обаче е уволнен.

Всъщност Гатузо започва с треньорския занаят още през 2011 година, когато посещава курс за лиценз „УЕФА А“ още докато е играч на Милан. През юли същата година успешно издържа изпита за тапията. След като напуска Сион, Рино не стои дълго без работа. На 19 юни 2013 година е назначен за треньор на току-що изпадналия от Серия „А“ Палермо. След само две победи и едно равенство в първите си шест мача начело на сицилианския тим Гатузо е уволнен на 25 септември. През този сезон се отдава на нови треньорски курсове и през септември 2014 година успешно полага изпит за лиценз „УЕФА Про“.

На 5 юни 2014 година е назначен начело на елитния гръцки ОФИ Крит. По това време клубът има сериозни финансови проблеми. Играчите с месеци не са получавали заплати, но италианецът постоянно твърди, че въпреки проблемите изисква от футболистите си раздаване на 100%. Дори по време на една пресконференция удря с юмрук по масата и заявява: „Не ме интересуват парите, а само футболът“. Все пак на 26 октомври подава оставка и посочва финансовите затруднения като причина за решението си. На следващия ден променя решението си, след като е разубеден от клубните шефове и феновете на отбора. Все пак на 30 декември 2014 година Гатузо напуска ОФИ Крит заради липсата на финансиране.

Месец по-късно прави неуспешен опит да застане начело на шотландския Хамилтън. През лятото на 2015 година поема третодивизионния Пиза и успява да го изведе до промоция в Серия „Б“, след като във финалния плейоф е постигната победа с общ резултат 5:3 над Фоджа. Изненадващо на 31 юли 2016 година напуска клуба заради сериозни и постоянни разминавания с ръководството. Само месец по-късно обаче се завръща като треньор на Пиза.

През месец май 2017 година Дженаро Гатузо е назначен за треньор на младежкия отбор на Милан до 19 г. (Примаверата). Така става третият футболист, спечелил Шампионската лига с „росонерите“ през 2007 г., застанал начело на Примаверата. Другите двама Филипо Индзаги (2013-14) и Кристиян Броки (2014-16) след това стават треньори на първия отбор на Милан, заменяйки съответно Кларънс Зеедорф и Синиша Михайлович. След 10-ия кръг на младежкия шампионат на Италия тимът на Рино е на трето място. На 27 ноември внезапно идва назначението на Гатузо начело на първия отбор като наследник на Винченцо Монтела.

Като треньор Дженаро Гатузо предпочита да изполва схема 4-2-3-1, въпреки че като футболист никога не е играл в подобна формация. Твърди, че тази постройка позволява по-добро покритие на целия терен. Като алтернатива използва 4-3-1-2. Преди да стане треньор на „росонерите“, очакванията са да залага на 3-4-3. Работата му начело на Милан не започва добре. Записано е равенство 2:2 със слабака Беневенто, като новакът в Серия „А“ постига първата си точка в елита след гол на вратаря Алберто Бриньори в петата минута на добавеното време. Следва загуба в Лига Европа от хърватския Риека и феновете започват да се чудят дали решението на шефовете не е грешка. След това обаче идва класирането за полуфинал на Купата на Италия след последователно елиминиране на Верона и Интер (след продължение). Всъщност от 23 декември насам Милан няма загуба. Бяха записани четири победи и две равенства в Серия „А“, елиминирането на Интер и нулево реми с Лацио в първия полуфинал за Купата. Серията изкачи „росонерите“ на седмо място в класирането, на три точки от зона Европа. Дори се заговори, че треньорът може да получи предложение за нов договор до 2020 година.

Въпреки че става един от най-известните хора в италианския футбол през последните 20 години, Гатузо не забравя родния си град Кориляно Калабро и през януари 2010 година открива в калабрийския град собствен магазин за риба и морски дарове. „На мнозина може да е странно, но за мен това е сбъдната мечта. Като дете мечтаех да стана рибар, но след това животът ме отведе в друга посока“, призна Рино.

Сега Дженаро Гатузо ще води Милан срещу Лудогорец. Предстои да разберем дали Рино ще се превърне в успешен треньор, какъвто беше като играч, или ще трябва сериозно да се обърне към бизнеса с рибния си магазин.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ