Зимният трансферен прозорец през настоящата 2018 година в повечето от водещите първенства в Европа затвори. След поредните порции слухове за любопитни и бомбастични сделки в крайна сметка отново бе подобрен рекорда за най-скъп зимен трансфер. Ливърпул продаде Филипе Коутиньо на Барселона, а с платените 120 милиона евро бе подобрено постижението за бразилския национал Оскар, преминал преди година от Челси в китайския Шанхай СИПГ за 60 милиона евро. Тази сума бе премината общо пет пъти през настоящия зимен трансферен прозорец.

След сделката за Коутиньо на второ място се нареди холандецът Върджил ван Дайк, който стана най-скъпият защитник в историята, след като премина от Саутхемптън в Ливърпул за 78,8 милиона евро. На трета позиция е Диего Коста, който се завърна в Атлетико (Мадрид), а Челси получи 66 милиона евро за него. В челната петица попадат две сделки, извършени в последните два дни от трансферния прозорец. Манчестър Сити привлече бранителя Аймерик Лапорт от Атлетик (Билбао) за 65 милиона евро, а в последния ден габонският голмайстор Пиер-Емерик Обамеянг премина от Борусия (Дортмунд) в Арсенал за 63,75 милиона евро. Това позволи на „артилеристите” да продадат Оливие Жиру на Челси за 17 милиона евро, а „сините” от своя страна пратиха белгийския нападател Миши Батшуай под наем в Дортмунд до края на сезона.

Други две значими сделки от последния ден са трансферите на Лукас Моура от ПСЖ в Тотнъм за 28,4 милиона евро и Андре Аю, преминал от Уест Хям в Суонзи срещу 22,8 милиона евро. Не по-малък по значимост тази зима е трансферът на Алексис Санчес от Арсенал в Манчестър Юнайтед, като няма официална информация за параметрите на сделката, част от която бе и Хенрих Мхитарян, преминал от „червените дяволи” при „артилеристите”.

ТОП 10 НА НАЙ-СКЪПИТЕ ЗИМНИ ТРАНСФЕРИ ЗА 2018 ГОДИНА
1.Филипе Коутиньо (Бразилия) – от Ливърпул в Барселона за 120 милиона евро
2.Върджил ван Дайк (Холандия) – от Саутхемптън в Ливърпул за 78,8 милиона евро
3.Диего Коста (Бразилия) – от Челси в Атлетико (Мадрид) за 66 милиона евро
4.Аймерик Лапорт (Франция) – от Атлетик (Билбао) в Манчестър Сити за 65 милиона евро
5.Пиер-Емерик Обамеянг (Габон) – от Борусия (Дортмунд) в Арсенал за 63,75 милиона евро
6.Седрик Бакамбу (Конго) – от Виляреал в Пекин Гуоан за 40 милиона евро
7.Иниго Мартинес (Испания) – от Реал Сосиедад в Атлетик Билбао за 32 милиона евро
8.Лукас Моура (Бразилия) – от ПСЖ в Тотнъм за 28,4 милиона евро
9.Андре Аю (Гана) – от Уест Хям в Суонзи за 22,8 милиона евро
10.Тео Уолкът (Англия) – от Арсенал в Евертън за 22,5 милиона евро

ПО-ЗНАЧИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗИМНИ ТРАНСФЕРИ В ЕВРОПА
Калоян Кръстев – от Славия в Болоня до 19 години за 1,5 милиона евро
Антон Недялков – от ЦСКА в Далас за 1,27 милиона евро
Милчо Ангелов – от ЦСКА в Славия за 50 хиляди евро

ТРАНСФЕРИТЕ В ТОП 4 НА ЕВРОПА - ТУК!