Спартак (Москва), където играе футболист №1 на България Ивелин Попов, е обвинен в расизъм от правозащитни организации заради публикация в социалните мрежи.

Руският шампион публикува в „Туитър” видео с трима чернокожи футболисти, които тренират по време на подготвителния лагер на тима в Дубай.

„Вижте как шоколадите се разтапят под слънцето”, е написано под видеото, а това не се хареса на някои организации.

„За най-големия руски клуб да толерира и да адмирира расистки изказвания и сентенции е нещо, което е много лошо”, заяви Пиара Поуър, шеф на Европейската антидискриминационна организация Fare.

„Това действие на Спартак (Москва) само подчертава предразсъдъците към чернокожи в Русия. То напомня, че имам да свършим още много работа, преди да се отървем от расизма в спорта”, разкритикуваха от групата Kick It Out публикацията на клуба.

Русия няколко пъти е предупреждавана да подобри обстановката във връзка с отношенията към различните хора преди световното първенство през лятото.

Засега от клуба нямат реакция по въпроса, но бразилският халф на тима Луис Адриано заявява с видео: „Няма расизъм в Спартак, ние сме едно обединено семейство”.

Спартак (Москва) на няколко пъти беше глобяван от УЕФА заради изстъпленията на феновете и е наказван дори със затваряне на трибуни.