Голяма част от вниманието по време на световното първенство в Русия от 14 юни до 15 юли ще бъде насочено към хулиганите от феновете на домакините и тези на Англия след сцените помежду им от Евро 2016 във Франция. Тогава руски запалянковци нападнаха английски привърженици в Марсилия. И тъй като Русия ще е домакин на най-големия футболен форум това лято, нараства страхът, че ултраси ще предизвикват хаос дори покрай тренировъчните бази на отборите. Още повече, че дипломатическите отношения между Великобритания и Русия са изострени.

Експертът по сигурността и разузнаване проф. Антъни Глис от университета на Бъкингам предупреди, че опасностите за англичаните в Русия могат да бъдат и от друг характер освен от сблъсъци между групи от фенове. Според него от Кремъл имат план да спират устрема на звездите от английския национален тим, използвайки красиви жени, които да ги съблазняват преди важни срещи от турнира. Професорът е убеден, че руските политици от най-високо ниво ще направят всичко възможно по силите си, за да бъдат намалени шансовете на „трите лъва” да триумфират със световната титла.

„Знам, че Англия няма големи надежди за спечелване на световното първенство, но ако има начин шансовете на тима да се разрушат още повече с натравяне с храни или дори със съблазняване на водещите играчи с красиви руски момичета, те ще го направят”, предупреди професор Глис пред „Дейли Експрес”.

„Това е в стила на тоталитарните държави. Футболът е красива игра и минаха почти 100 години от хитлеровата олимпиада в Берлин, но нищо не се е променило. Отвличането на вниманието с помощта на жени е стара кремълска тактика. Надявам се да бъдат взети мерки. Не съм истеричен за това, но някои хора могат да го направят и това може да се случи”, допълва професорът.