Манчестър Юнайтед искаше всъщност испанеца Алваро Мората, но получи белгиеца Ромелу Лукаку, който със сигурност не е класически, а по-скоро първокласен втори избор. 

Сделката за Лукаку бе приключена още преди заминаването на Манчестър Юнайтед за американското турне. „Червените дяволи“ платиха 84,7 милиона евро (б.р. по официални данни на transfermarkt.de) на Евертън и ангажираха белгиеца за заместник на контузилия се и напуснал шведски ветеран Златан Ибрахимович. Ромелу Лукаку е един първокласен втори избор, показвайки го с първите си два гола за тима в контролите срещу Реал Солт Лейк (2:1) и Манчестър Сити (2:0) в САЩ. Първият избор на мениджъра Жозе Моуриньо за нов централен нападател бе Алваро Мората (б.р. преминал по-късно от Реал (Мадрид) в Челси). „Червените дяволи“ водиха преговори с „кралския“ клуб, но двете страни не се споразумяха за трансферната сума. В крайна сметка Манчестър Юнайтед получи Лукаку вместо Мората. Двама футболисти, които в много си приличат. Белгиецът обаче е идеален централен нападател за английски гранд, защото той е точно това, което Моуриньо си представя за позицията на деветката. Борбен, силен физически, хладнокръвен пред гола, готов да подава в наказателното поле и технически много обигран футболист. Един играч, който да овладява топките като Роберт Левандовски в Байерн, да може да играе и с гръб към вратата и да участва в играта, вместо само да дебне, и на последно място за разлика от Мората вече е доказал с постоянството си, че може да бъде сред най-добрите нападатели на Висшата лига.

Челси може само да съжалява, че навремето на задържа Лукаку в състава си. 24-годишният днес белгиец премина при „сините“ от Андерлехт за 15 милиона евро, когато бе на едва 18-годишна възраст. Тогава обаче Лукаку не успя да се наложи при лондончани и през 2014 година бе продаден окончателно на Евертън (б.р. преди това игра под наем за „карамелите“). Той израсна при „карамелите“ и постигна това, което не успя с Челси – 10 гола през сезон 2014/15, 18 гола през сезон 2015/16, а през миналата кампания още 25 попадения. Само голмайсторът на Тотнъм Хари Кейн (29 гола) вкара повече от белгиеца през миналия сезон. Не само попаденията показват силата на Лукаку. Той записа 6 асистенции и създаде 8 шанса за гол през сезон 2016/17 (един по-малко от плеймейкъра на Арсенал Месут Йозил. Към всичко това трябва да се добави, че Лукаку се разписва при 72% от всички голови положения, които се разкриват пред него. По този показател той е по-добър от Хари Кейн (62,07%), нападателите на Манчестър Сити Габриел Жезус (66,67%) и Серхио Агуеро (51,85%), голмайстора на Челси за миналия сезон Диего Коста (36,84%) и Златан Ибрахимович (28%) в Манчестър Юнайтед. Новият нападател на Челси и първи избор на Юнайтед това лято Алваро Мората имаше 55,56% успеваемост пред гола в испанската Примера дивисион с екипа на Реал (Мадрид) през миналата кампания.

Това, че Лукаку е по-прецизен в завършващата фаза на атаките, го прави още по-интересен за Юнайтед. Специално в това да реализираш шансовете за гол бе слабост на „червените дяволи“, които завършваха 1:1 в повечето от срещите си. Лукаку ще бъде изключително полезен в реализирането на головите положения. Белгиецът и далеч не е в края на своето развитие, след като е едва на 24 години. Ако Юнайтед се подсили с едно или две бързи крила от висока класа, качествата на Лукаку може да изпъкнат още повече. В настоящия състав такъв тип играч е Антони Марсиал, който разполага с нужния потенциал, но през сезон 2016/17 не се представи добре.

Не само въпросът за съотборниците е от значение за Лукаку. Фактът, че той не играл в толкова големи мачове, не е почувствал напрежението да е ключов играч при кандидат за титлата, също предизвиква въпроси за това дали той може да оправдае големите очаквания според потенциала си?

А какво ще е отношението между Лукаку у Моуриньо? Специалния не успя да намери къде да използва младия Лукаку в Челси, даде го под наем, а година по-късно го продаде. „Ако сега играя за Челси, ще запиша може би пет мача и ще вкарам един или два гола. Това се говори за мен в Англия“, казваше Лукаку по времето, когато играеше под наем в Евертън. „Ромелу говори с удоволствие. Единственото нещо, което той не разкрива е защо напусна Челси и бе преотстъпен на Евертън“, отговаряше му тогава Моуриньо. Това са изказвания от миналото, които вече са забравени. Лукаку подчертава по-късно, че никога не е имал проблеми с Моуриньо, а имало само различни мнения. Лукаку искал само да играе редовно и да бъде титуляр. Моуриньо обаче не виждал достатъчно мотивация в младока да се наложи в клуб като Челси.

Днес Лукаку е по-опитен, от спортна гледна точка няколко крачки по-напред. „Някои хора ще кажат, че трябва да убеждавам с играта си, но въпросът не е в това. Преди три години бях на 20 и не бях готов да играя веднага и да бъда ефективен за един топ тим“, призна Лукаку през миналия сезон. Сега обаче той е готов и може да му се гласува доверие. Той само трябва да се докаже окончателно, след като интеграцията в отбора е лека за него с колеги като Пол Погба и сънародника му Маруан Фелайни, с който играят в белгийския национален тим. Може би той ще бъде по-добър от Мората. Лукаку ще бъде първокласен втори избор.

По материал на Оливер МАЙВУРМ, Goal.com
Превод от немски: Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ