Халфът на Байерн Йошуа Кимих е титуляр при Йоахим Льов в германския национален тим. Той е ученик за пример, а много хора му предричат водеща роля в бъдещето.

Изключително важните футболисти често получават етикети като „непродаваеми“ и „неотказващи се“. Тези актьори играят винаги, рядко са сменяни и не пропускат нито минута, ако са във форма. В историята на германския национален отбор такъв футболист бе Берти Фогтс. Между 1968 и 1971 година десният защитник изигра 34 последователни срещи с пълни 90 минути. Франц Бекенбауер има 21 такива мачове, а трети е „Бомбардировача на нацията“, както е известен голмайсторът Герд Мюлер. Легендата и на Байерн има записани 19 поредни пълни срещи за Бундестима, но постижението му бе изравнено от настоящия халф на баварците Йошуа Кимих, който срещу Чили (1:0) във финала за Купата на конфедерациите в Русия това лято записа 19-и пореден мач с националната фланелка с пълни 90 минути на терена. Иначе Кимих има общо 20 участия и 2 гола за Бундестима. Това е само статистика, но халфът вече е с чудовищно огромна стойност за германския национален отбор.

Своят дебют за мъжкия тим на Германия Йошуа Кимих прави преди малко повече от година при загубата с 1:3 от Словакия в контрола, играна в Аугсбург. Днес нещата изглеждат така, сякаш 22-годишният футболист винаги е бил част от отбора и е немислимо да бъде извън него. Преломът е на Евро 2016 във Франция, където Кимих си спечели титулярно място. В първите два мача от групата тогава срещу Украйна и Полша селекционерът Йоахим Льов се доверяваше за десен защитник на Бенедикт Хьоведес, който играе предимно като централен бранител в Шалке 04. В дуела срещу Северна Ирландия обаче Льов даде шанс на дефанзивния халф Кимих, който впечатли с изявите си и го убеди да остане титуляр като десен защитник. От онзи 21 юни 2016 година Кимих не е пропуснал нито минута, играейки във всеки мач. Дори когато Льов реши да даде шанс на Бенямин Хенрихс от Байер (Леверкузен) срещу Мексико на полуфиналите на Купата на конфедерациите, Кимих бе преместен да играе като дефанзивен халф. Това не бе проблем, защото Кимих се справи и на тази позиция.

Кимих е прототип на модерния футбол. Подвижен, надежден, пълнолетен, здраво стъпил на земята и с високо самочувствие. И всичко това не е само приблизително така. За него нещата са много повече от футбол. Той завършва образованието си с почти пълно отличие. Халфът на Херта Никлас Щарк си спомня за изпит при юношите на германския национален тим, на който се е явявал заедно с Кимих, който му казал: „Глупаво е да не се учи“. След това Щарк започнал да учи.

Въобще досега почти никой не е казал нещо лошо за Кимих. „Йошуа е един от най-големите таланти, които съм виждал през последните десет години. Той има този хъс и глад във всяка една тренировка да влага усилия до границата на възможностите си ”, сподели наскоро Льов, който очаква голяма кариера за своя възпитаник.

„Кимих е невероятно позитивен, много активен и с огромен хъс тип“, описва го пък генералният мениджър на Бундестима Оливер Бирхоф.

Йошуа Кимих дебютира за Байерн под ръководството на Хосеп Гуардиола като централен защитник и показа добри резултати, а в началото на миналия сезон заигра като халф с идването на Карло Анчелоти. Кариерата му вървеше крачка по крачка във възходяща линия от Трета лига за втория тим на баварците до Бундеслигата, но в края на миналия сезон остана резерва в най-важните срещи на Байерн. В най-добрите случаи той получаваше само няколко минутки за изява. Изведнъж започнаха спекулации за евентуално напускане, а европейските грандове започнаха да питат, докато изпълнителният директор Карл-Хайнц Румениге не каза тежката си дума: „Йошуа има договор до 2020 година и със сигурност ще играе за Байерн и в следващия сезон“.

„Не само си го представям, това е и моята цел да остана по-дълго време в Байерн, но при положение, че играя“, заяви пък самият Кимих, който потвърди, че клубът планира да го използва като десен защитник. Досега той винаги се е държал примерно и сам никога не е критикувал никого, а в същото време с високо самочувствие винаги е формулирал ясно своите очаквания.

В германския национален тим обаче Кимих няма периоди на спадове и дори показа в Купата на конфедерациите, че може да поеме капитанската лента, както го направи при смяна на Юлиан Дракслер. Трябва да се отбележи, че след дебюта му като десен защитник вече никой не коментира темата за заместник на отдавна оттеглилия се Филип Лам. И това не е никак учудващо с оглед на резултатите на Кимих, който играе сериозно в дефанзивен план и когато владее топката, вдъхновява играта на отбора. Не напразно той е оприличаван и като господар на центриранията.

„В рамките на две години той се превърна в основен играч на Байерн и германския национален отбор. Ако продължава така, може да стане и капитан“, сподели очакванията си бившият треньор Ралф Рангник, който в момента е спортен директор на РБ Лайпциг.

„Би било голяма чест за мен да мога да нося капитанската лента за Германия. В юношеските отбори винаги бях лидер“, би приел с удоволствие такава водеща роля самият Кимих, който се надява да получава необходимото време за игра и в Байерн. Тогава той ще има възможността да стане изключително важен играч, на който може да бъде лепнат етикета „непродаваем“ и от услугите на когото треньорите да не искат да се отказват.

По материал на Никлас Кьониг, Goal.com
Превод от немски, Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ