Да разполагаш с футболист като Луис Суарес е благословия за всеки треньор и за феновете на неговия отбор. Уругваецът е един от най-добрите нападатели, носели екипа на Барселона. Присъствието му е истинско проклятие за футболистите, които са негови резерви и точно заради това получават малко шансове за изява.

Така Суарес се оказва причината всичките му заместници да си събират багажа от „Камп Ноу“, за да търсят повече игрови минути. Последният такъв случай е с Мунир Ел Хадади, който в последните дни премина в Севиля, след като му омръзна да стои резерва.

Winbet - победата е емоция! (18+)

ИГРАЧИТЕ, КОИТО НАПУСНАХА ЗАРАДИ СУАРЕС
МУНИР ЕЛ ХАДАДИ
След като през миналия сезон впечатли с изявите за Алавес, където игра под наем, Мунир се завърна в Барселона като футболист, доказал, че може да се представя на високо ниво в Примера дивисион. Ернесто Валверде обаче рядко го използваше, 23-годишният испански национал с марокански корени отказа да поднови договора си и предпочете трансфера в Севиля.
Престой в Барселона: 2014-19 г.; 56 мача, 12 гола

ПАКО АЛКАСЕР
Испанският национал се задържа две години на „Камп Ноу“, като по-голяма част от времето прекара на пейката. Независимо дали начело на отбора беше Луис Енрике или Ернесто Валверде. В търсене на по-редовна изява, 25-годишният нападател през лятото отиде под наем в Борусия (Дортмунд) и направи толкова силно впечатление, че още през ноември „жълто-черните“ се възползваха от правото да го откупят срещу 23 милиона евро. Да, в Дортмунд също го ползват предимно като резерва, но значително по-често и до момента има 10 от 12-те му попадения в Бундеслигата са вкарани след поява в игра като смяна.
Престой в Барселона: 2016-18 г.; 50 мача, 15 гола

САНДРО РАМИРЕС
Продукт на школата на Барса, 23-годишният нападател напусна през 2016 година, след като не получаваше достатъчно шансове. Отиде в Малага и вкара 15 гола в 31 мача. Това му осигури трансфер в Евертън срещу 5,2 милиона паунда. На „Гудисън Парк“ също не успя да се наложи и първо беше преотстъпен на Севиля, а сега е под наем в Реал Сосиедад.
Престой в Барселона: 2014-16 г., 32 мача, 7 гола

ПЕДРО РОДРИГЕС
31-годишният бивш испански национал напусна „Камп Ноу“ доста по-възрастен, отколкото останалите футболисти в този списък. Той беше част от Барселона в годините на Пеп Гуардиола. Използваха го като резерва, но беше лоялен служител. Присъствието на Луис Суарес и Неймар обаче ограничаваше шансовете му за дълго присъствие на терена и заради това през лятото на 2015 година предприе трансфер в Челси.
Престой в Барселона: 2007-15 г., 321 мача, 99 гола

ЖЕРАР ДЕУЛОФЕУ
Въпреки че според характеристиките си Деулофеу е повече крило, отколкото нападател, той също рядко получаваше възможности и няколко пъти напускаше Барселона. В някои случаи под наем, в други с постоянен трансфер. При последния, осъществен през лятото, премина в Уотфорд срещу 15 милиона евро.
Престой в Барселона: 2011-13 и 2017/18 г.; 23 мача, 2 гола

АДАМА ТРАОРЕ
Беше определян за един от големите таланти на школата на Барса, но появата на Луис Суарес в отбора означаваше твърде малко шансове за изява. Затова 22-годишният испанец от малийски произход реши да потърси късмета си в Англия. На Острова преживя две изпадания – с Астън Вила и Мидълзбро, а през лятото подписа петгодишен договор с Уулвърхемптън.
Престой в Барселона: 2013-15 г., 2 мача, 1 гол
Рамиро АЛДУРАНТЕ, в. „Марка“
Превод на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ИСПАНИЯ, ПРИМЕРА ДИВИСИОН - СЕЗОН 2018/19