На днешната дата преди 50 години на този свят се появява Габриел Омар Батистута. Записал името си със златни букви в историята на Фиорентина и на Аржентина. За "виолетовите" записва 303 мача във всички турнири и забива 207 гола. За националния тим е още по-ефективен и до 2016 година бе номер 1 в историята на страната за отбелязани голове - 57. Преди две години го изпревари Лео Меси. Единственият футболист и до ден днешен, който има хеттрик на повече от едно световно първенство. 

За Батистута твърдят, че е най-добрият при силата на ударите от въздуха и от дистанция на скорост. За него Диего Марадона каза, че е най-добрият нападател, който някога е виждал. Пеле го нарежда сред 100-те на-велики живи футболисти. 

Стартът във футбола на Батистута може да бъде добър сюжет за филм. Родителите му твърдо държат той да учи и да не се занимава с футбол. Но босът на Нюелс Олд Бойс успява да ги убеди да го пратят в школата му след стотици разговори и увещания. Батистута бързо показва на какво е способен, но си търси работа, за да се издържа. От клуба му предлагат договор като професионален футболист и като... човек от екипа за поддръжка на стадиона. Младият Габриел мие прозорците, поддържа тревата и почиства трибуните след края на мачовете на Нюелс Олд Бойс.

На 20 години идва предизвикателството. Батистута е луд фен на Бока Хуниорс, а оферта за него идва от големия враг Ривър Плейт. Няколко дни нападателят се бори със своите терзания, но накрая приема. Нещата не потръгват, а от това се възползва Бока и го привлича. Там головете започват да валят. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

За първия си сезон вкарва 30 гола и идват редица оферти. Избира Фиорентина, а светът се запознава с феномена Батигол! Не предава отбора при изпадането в Серия "В", въпреки офертите от Реал (Мадрид) и Милан. Габриел остава на "Артемио Франки" девет години и завещава на историята над 200 гола с екипа на "виолетовите"...

След края на кариерата му идва голям удар. Оказва се, че състоянието на единият му крак е толкова тежко, че футболистът сам пожелава да го ампутират. Лекари успяха да го откажат от тази идея, а днес състоянието му е много добро и дори успява да се включи в мачове на малки вратички с приятели.

"Живеех и дишах футбол, а днес не мога да ходя. Дадох на играта повече, отколкото трябва... Футболът в момента няма нищо общо с това, което играехме ние. Надявам се, че става въпрос за период на възраждане, а не за упадък", споделя Батистута.

Няколко цитата от Батистута:
"В сезон от 70 мача аз вземах участие в 65 и винаги правех всичко. За мен беше невъзможно да приема, че съм контузен и не мога да играя в даден мач"

"Моята цел беше една - да отбелязвам голове, за да правя феновете щастливи"

"Има само един играч, който може да печели сам мачове - Марадона"

"Аз вкарах голове срещу най-добрите защитници в Италия. Щях да спечеля "Златната топка" ако бях в Барселона или Манчестър Юнайтед, но исках да спечеля с Фиорентина. Исках да спечеля шампионата с малък отбор и да вляза в историята."

"Вкарах два гола на Болоня минути след като слязох от самолета от Аржентина. Не бях ял, не бях спал. Слязох, отидох на стадиона, влязох в игра и забих два гола"

"Когато отидох в болницата бях отчаян. Казах на доктора да ампутира крака ми. Той ми каза, че съм луд. Но отвърнах: Не съм луд. Просто не мога да търпя повече тази болка"