В дните преди всеки домакински мач на Бенфика журналистите посещават малка стаичка до главния вход на „Ещадио да Луж“, за да получат своите акредитации и пропуски за предстоящата среща. В далечния ляв ъгъл има масичка, на която репортерите могат да открият списък с имената на отборите, които ще имат свои скаути на въпросната футболна среща.

За проведения в четвъртък мач срещу Айнтрахт (Франкфурт) от четвъртфиналите на Лига Европа, на стадиона на Бенфика имаше съгледвачи на 19 отбора. Присъстваха хора на Манчестър Юнайтед, Ювентус, Интер, Байерн, Валядолид, Лестър, Барселона, Челси, Тотнъм, Нюкасъл, Монпелие, Портимонензе, Ред Бул Залцбург, Бордо, Депортиво (Ла Коруня), Арсенал, Санта Клара, Шефилд Уензди и Сион.

Всеки от тях е имал своята цел за наблюдение, но със сигурност всички са останали впечатлени от представянето на един 19-годишен тийнейджър. Нападателят на Бенфика Жоао Феликс вкара три гола за успеха на тима си с 4:2. Младежът впечатлява от началото на сезона с изявите си за „орлите“, но едва сега европейските футболни фенове разбраха за възможностите му.

Жоао има 14 гола във всички турнири през този шампионат, а португалските вестници не спират със суперлативите за уменията му. За него често може да се прочете, че е гений, ураган, новото златно момче и дори Новия Роналдо. Нападателят на Бенфика обаче изглежда много повече изграден футболист, отколкото Кристиано Роналдо е бил на неговата възраст в Спортинг (Лисабон).

Жоао Феликс Секейра е роден на 10 ноември 1999 година във Визеу и започва да тренира футбол в Ос Пестиняш, а след това преминава в школата на Порто. Остава при „драконите“ в продължение на седем години. Освободен е през 2014 г., тъй като е прекалено слаб физически. Следва едногодишен престой в школата на Падроензе, а от 2015 година Жоао е в академията на Бенфика.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Година по-късно, на 17 септември 2016 година, когато е все още 16-годишен дебютира в професионалния футбол. Влиза в игра за втория отбор на „орлите“ като резерва в 83-ата минута на мача срещу Фреамунде от португалската втора дивизия. През същия сезон взима участие в 13 срещи и вкарва три гола. Първото му попадение е реализирано при загубата с 1:2 от тима на родния си град Академика де Визеу на 15 февруари 2017 г. На 30 януари 2018 година бележи хеттрик за 5:0 срещу Фамаликао.

От началото на настоящия сезон Жоао Феликс е част от първия отбор на Бенфика. Дебютира при победата с 2:0 над Боависта на 18 август 2018 г. Седмица по-късно става най-младият играч с гол в градското дерби срещу Спортинг (Лисабон), завършило 1:1. На 11 април 2019 година вкара хеттрика си срещу Айнтрахт. Така на 19 години и 152 дни стана най-младият автор на три гола в един мач от Лига Европа, подобрявайки с 67 дни предишния рекорд на Марко Пяца.

Постоянно вървят сравненията между Феликс и различни футболисти. В Португалия не спират съпоставките с Кристиано Роналдо и Руи Коща. На самия футболист явно повече му харесва да бъде сравняван с бразилеца Кака, когото нарича своя идол. Двамата имат много добър извеждащ пас, умения да вкарват голове и могат да играят на всяка една позиция зад тарана.

Жоао Феликс предпочита да играе като втори нападател, но треньорът на Бенфиса Бруно Лаге използва схема 4-4-2 и на талантливия футболист със силен десен крак му се налага да е на върха на атаката с Харис Сеферович. Откакто мина в по-предни позициии, талантът вкара шест гола в седем мача. Реализаторската му сметка в първенството на Португалия набъбна на 10 попадения за 20 мача, като има и четири асистенции.

„Жоао Феликс е много силен и талантлив футболист, но все още има дълъг път да извърви, докато стигне до националния отбор на Португалия. В днешно време обаче това може да се случи много бързо. Вече сме виждали подобен случай. Примерът е Ренато Санчес“, коментира бившият нападател на Бенфика Нуно Гомеш.

Предвид силния му сезон, малко е вероятно Жоао да остане на „Ещадио да Луж“ през лятото. Още през януари Ливърпул направи оферта от 70 милиона за младия португалец, но Бенфика категорично заяви, че иска 120 милиона. За момента фаворит за подписа на тийнейджъра изглежда Ювентус, но интерес има от страна на Реал (Мадрид), Манчестър Сити, Байерн и редица още европейски футболни грандове.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ЛИГА ЕВРОПА - СЕЗОН 2018/2019