Осминафиналите на Шампионската лига продължават днес с нова порция от два мача. Ливърпул приема Байерн, а Барселона гостува на Лион.

За неутралните зрители вероятно по-голям интерес представлява сблъсъкът на „Анфилд“, където един срещу друг застават отборите на вторите места във Висшата лига и Бундеслигата. Още повече, че начело на Ливърпул е германец. Юрген Клоп има общо 23 мача срещу Байерн начело на германски клубове – Майнц и Борусия (Дортмунд). В тези срещи той е записал 9 победи, 4 равенства и 16 загуби. Най-запомнящото се поражение е на финала на Шампионската лига през 2013 г. (1:2).

Не трябва да се забравя, че Клоп спечели последния си мач с Байерн - 3:0 на летния турнир Ауди Къп през 2017 г.  И двата отбора имат сериозни проблеми с контузии и наказания на основни играчи. Франк Рибери беше под въпрос за баварците заради раждането на третата му дъщеря, но французинът вече е в Ливърпул, след като пътува самостоятелно.

Барселона гостува на Лион в качеството си на лидер в Примера дивисион и с най-доброто в състава си. Освен това каталунците нямат загуба в последните си шест официални мача (3 победи и 3 равенства). „Хлапетата“ от своя страна имат само две поражения в последните си 10 срещи. Големият проблем за треньора Бруно Женесио е контузията на Набил Фекир, считан за Френския Меси. Специалистът ще трябва да реши дали да се придържа към успешната схема 4-2-3-1, която толкова добре пасва на Фекир. Ако системата на игра остане, тогава мястото на капитана ще бъде заето от Мемфис Депай. Женесио също може да използва 4-3-3.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Olympique LyonnaisЛИОН – БАРСЕЛОНАFC Barcelona

Днес от 22:00 часа по MAX Sport 2
Лион, „Групама Стейдиъм“
Съдия: Джюнейт Чакър (Турция)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Лион: Лопес, Дюбоа, Марсело, Денайер, Менди, Тусар, Ндомбеле, Траоре, Депай, Ауар, Дембеле
Контузен: Гуири; Под въпрос: Денайер, Ндомбеле
Наказани: Фекир

Барселона: Тер Стеген, Семедо, Пике, Ленгле, Алба, Ракитич, Бускетс, Видал, Дембеле, Меси, Суарес
Контузени: Рафиня, Силесен, Артур, Вермаелен
Наказани: няма

Баланс: 6 мача, 4 победи за Барселона, 2 равенства, г.р. 16:7 за Барселона

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Това е единствената осминафинална двойка в Шампионската лига, която противопоставя два отбора без загуба в турнира до момента.
* До този сезон Лион и Барса имаха само един сблъсък в елиминационна фаза на евротурнирите – осминафинал в Шампионската лига през сезон 2008/09, когато каталунците печелят с общ резултат 6:3. Останалите четири срещи между двата тима са от групова фаза.
* „Хлапетата“ за първи път от седем години са част от осминафиналите на ШЛ.
* Френският тим има само една домакинска загуба на 1/8-финал в турнира – 0:2 от Рома през сезон 2006/07. В останалите мачове има 5 победи и 3 равенства.
* В сблъсъци с испански отбори на разменено гостуване от елиминационната фаза на евротурнирите Лион има 3 победи и 3 загуби.
* Барселона е част от осминафиналите на Шампионската лига за 14-и пореден път, като в 12 от случаите продължава напред.
* При последния си сблъсък с френски съперник, каталунците записаха знаменитата победа с 6:1 над ПСЖ на 1/8-финалите през сезон 2016/17, след като наваксаха пасив от 0:4 след първия мач.
* Барса няма победа в последните си пет гостувания в елиминационната фаза на ШЛ (1 равенство и 4 загуби).
* При визитите си във Франция „блаугранас“ имат 4 успеха, 3 ремита и 4 поражения.
* Барселона продължава напред в четири от седемте си сблъсъка с френски отбори в елиминационна фаза на разменено гостуване.
* Централният защитник на Барса Самюел Юмтити е продукт на школата на Лион и бивш играч на „хлапетата“. През лятото на 2016 година той премина на „Камп Ноу“ с трансфер за 25 милиона евро.

 

Liverpool FCЛИВЪРПУЛ – БАЙЕРНFC Bayern München

Днес от 22:00 часа по MAX Sport 3
Ливърпул, „Анфилд“
Съдия: Джанлука Роки (Италия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Фабиньо, Матип, Робъртсън, Хендерсън, Милнър, Вайналдум, Салах, Фирмино, Мане
Контузени: Гомес, Окслейд-Чембърлейн; Под въпрос: Фирмино, Ловрен, Шакири
Наказан: Ван Дайк
На картон от наказание: Робъртсън

Байерн: Нойер, Кимих, Зюле, Хумелс, Алаба, Горецка, Тиаго, Гнабри, Хамес, Коман, Левандовски
Контузени: Робен, Боатенг, Толисо
Наказан: Мюлер
На картон от наказание: Кимих

Баланс: 5 мача, 1 победа за Ливърпул, 3 равенства, 1 победа за Байерн, г.р. 6:5 за Байерн

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Въпреки че това са два от клубовете с най-богата европейска история, това ще бъде едва шестият мач между двата отбора. За последно Ливърпул и Байерн се срещнаха за Суперкупата на Европа през 2001 година и мърсисайдци спечелиха с 3:2. От тогавашните състави има само един действащ футболист – Клаудио Писоро, който в момента е във Вердер. Спортният директор на Байерн Хасан Салихамиджич тогава започва титуляр и вкарва първия гол за баварците. Нико Ковач, който в момента е треньор на гранда от Мюнхен, влиза като резерва.
* Предишните два мача между Ливърпул и Байерн на „Анфилд“ завършват при нулеви равенства.
* Мърсисайдци са без загуба в последните си шест мача от осминафиналите (5 победи и едно равенство).
* Ливърпул записва победи в 14 от 16-те мача, когато играе срещу германци в елиминационна фаза на разменено гостуване.
* “Червените“ спечелиха последните си шест домакински мача срещу германски отбори и като цяло имат 14 победи в 17 мача срещу немци на“Анфилд“. Изключенията са три нулеви равенства (две с Байерн и едно срещу Кьолн).
* Ливърпул записа победи в последните си пет мача в Шампионската лига, но загуби пет от последните си осем срещи в турнира. Тези поражения бяха записани при гостувания.
* Байерн продължи напред в последните седем случая, в които игра на осминафинал в Шампионската лига.
* Баварците спечелиха последните си пет мача от 1/8-финалите. Серията включва две победи с по 5:1 над Арсенал през сезон 2016/17, което е последната среща на мюнхенци с английски съперник.
* Байерн имат 10 победи и 5 загуби в мачовете си с английски отбори на разменено гостуване от елиминационна фаза от евротурнирите.
* Баварците нямат загуба в последните си осем гостувания в Европа (6 успеха и 2 равенства).
* Швейцарският халф на Ливърпул Джердан Шакири е бивш футболист на Байерн.
* Никлас Зюле от баварците и Роберто Фирмино от мърсисайдци бяха съотборници в Хофенхайм в периода 2012-15 г.
* Роберт Левандовски и Матс Хумелс от Байерн играха под ръководството на Юрген Клоп в Борусия (Дортмунд).

ШАМПИОНСКА ЛИГА, СЕЗОН 2017/18 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ