Европейският шампион Португалия победи Холандия с 1:0 и спечели историческата първа титла в новия турнир Лига на нациите. Гонсало Гедеш (60) реалзира единствения гол на финала в Порто и донесе трофея на "мореплавателите". Главен съдия на мача бе испанецът Алберто Ундиано Майенко, за когото това бе последният двубой в кариерата му на рефер.

На полуфиналите Португалия отстрани Швейцария след 3:1, а Холандия надделя над Англия също с 3:1, но след продължения. В мача за третото място „трите лъва” победиха Швейцария след изпълнения на дузпи.

Домакините бяха по-активни през първата част и създадоха по-интересните положения, но нямаха късмет. Вратарят Яспер Силесен записа своя мач номер 50 за националния тим на Холандия и през първото полуврене се отличи с няколко добри намеси. Бруно Фернандеш най-често тормозеше отбраната на „лалета“ и след два негови удара, Силесен трябваше да се намесва решаващо, а при трети шут на португалеца топката профуча на сантиметри от напречната греда. Кристиано Роналдо не показа най-доброто от себе си и се отчете с едва един точен удар. Холандците трудно организираха добри атаки, въпреки че имаха по-голямо притежание на топката.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Холандия започна по-добре второто полувреме и в 50-ата минута Вайналдум изскочи очи в очи с вратаря, но не успя да преодолее Руи Патрисио, освен това бе и в засада. Три минути по-късно "мореплавателите" имаха отличен шанс при едно центриране от корнер, но Жозе Фонте не успя да се ориентира добре и да отправи голов удар. Последва далечен удар на Куинси Промес и блестяща намеса на Руи Патрисио, за да се стигне до 60-ата минута, в която Бернардо Силва напредна с топка в крака, увлече двама защитници и върна към нахлуващия Гонсало Гедеш. Нападателят шутира от движение и прати топката в мрежата за 1:0.

„Лалетата“ се опитаха бързо да отвърнат и в 65-ата минута шут на Мемфис Депай бе спасен от Руи Патрисио. В 79-ата минута пък Де Роон отправи далечен шут от движение, но топката премина над вратата. Минута след това Бруно Фернандеш не успя да преодолее Силесен. Пет минути преди края на редовното време Моутиньо падна в наказателното поле след единоборство с Блинд, но Майенко остави играта да продължи, а и ВАР потвърди правилното му решение. В 89-ата минута Роналдо шутира разочароващо от пряк свободен удар.

В заключителните минути футболистите на Роналдо Куман дори не успяха да създадат някакъв хаотичен натиск, с който да поставят домакините на финалната четворка под напрежение.