Европейският шампион Португалия и първенецът на "Голд Къп" в зона КОНКАКАФ Мексико направиха зрелищно равенство 2:2 на "Казан Арена" в първия си мач от група "А" на турнира за Купата на конфедерациите в Русия. "Мореплавателите" поведждаха на два пъти с голове на Рикардо Куарешма (35) и Седрик Соареш (86), но Хавиер Ернандес - Чичарито (86) и Ектор Морено (90+1) донесоха точката за мексиканците.

Преди началото на двубоя двата тима отдадоха почит с едноминутно мълчание към жертвите от голям горски пожар в Португалия.

"Ацтеките" започнаха по-добре, но не създадоха сериозни голови положения пред вратата на Руи Патрисио. В 21-ата минута Кристиано Роналдо отправи силен удар и топката срещна напречната греда, а малко след това Пепе вкара гол. Попадението обаче бе отменено заради засада, след като ситуацията бе разгледана от видео асистент реферите.

В 35-ата минута Роналдо се възползва от грешка на защитника Карлос Салседо и изведе непокрития Рикардо Куарешма, който финтира вратаря Гилермо Очоа и се разписа за 1:0. Три минути след гола Чичарито отправи слаб удар с глава и Руи Патрисио без проблеми хвана топката. В 40-ата минута Роналдо отново подаде чудесно към Куарешма, който не реши да подава, а отправи неточен удар от границата на наказателното поле.

Противно на по-активната игра на иберийците в 42-ата минута мексиканците изравниха. Рафаел Гарейро сгреши фатално при центриране в наказателното поле на "мореплавателите", след като не успя да изчисти топката. Тя попадна в Карлос Вела, който асистира на Хавиер Ернандес - Чичарито, разписал се с глава за 1:1. В добавеното време на първата част Чичарито изпусна много добра възможност за нов гол, след като получи топката отново от Карлос Вела, но шутира високо над вратата.

След почивката играта бе равностойна и нямаше много сериозни положения за гол пред двете врати. В 69-ата минута Лаюн шутира от пряк свободен удар, но над вратата на португалците. Мексиканците пресираха своя съперник и в 80-ата минута получиха добра възможност да направят пълен обрат в резултата, но Джонатан дос Сантос пропусна от изгодна позиция, пращайки топката от външната страна на мрежата.

Португалия доминираше в последните минути и удар на влезлия като резерва Андре Силва бе отразен в 85-ата минута от Очоа с вещина. Минута по-късно обаче Седрик Соареш се разписа за 2:1 благодарение на рикошет. Този гол също бе анализиран с видео повторение, но в крайна сметка бе зачетен.

Последва отпускане в редиците на "мореплавателите" и в първата минута от добавеното време Ектор Морено изравни с глава за 2:2, оформяйки и крайния резултат в срещата.

След равенството двата тима имат по една точка и са зад домакина Русия, който победи Нова Зеландия с 2:0 в мача на откриването в събота.

Португалия - Мексико 2:2
1:0 Рикардо Куарешма (35), 1:1 Хавиер Ернандес - Чичарито (42), 2:1 Седрик Соареш (86), 2:2 Ектор Морено (90+1)

БЛИЦ СПОРТ ще следи всичко най-интересно около турнира за КУПАТА НА КОНФЕДЕРАЦИИТЕ на специалната си страница, на която ще откриете ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ !!!