Тази вечер от 21:45 Реал (Мадрид) и Ливърпул излизат в битка за трофея в Шампионската лига. Повечето футболни анализатори очакват зрелищен сблъсък с много попадения, но той няма да бъде само на терена.

Двама от най-добрите мениджъри в света се изправят един срещу друг. Защо едни от най-добрите ли? Защото двубоят в Киев ще бъде трети европейски финал за всеки от тях, а това говори красноречиво за работата, която вършат. 

От едната страна е Зинедин Зидан, брилянтният бивш футболист, наричан от феновете "мегаум" заради  гениалните си тактически указания.

Съперникът му Юрген Клоп може и да е бил в отбранителната линия по време на футболната си кариера, но неговият тим не се защитава бойко, а напротив - хвърля всичко в атака с т.нар. хеви метъл футбол.

За Зизу, както е наричан Зидан, това е трети пореден финал в Шампионската лига, като при предишните си два, той неизменно триумфира, запазвайки отлична статистика. 

Първият бе срещу Атлетико (Мадрид) през сезон 2015/16 година. Това бе дебютната година на французина, а той я ознаменува със запомнящ се успех. Срещата, която се игра на "Джузепе Меаца" в Милано, започна по брилянтен начин за неговия тим, който поведе в 15-ата минута чрез капитана Серхио Рамос. Последва късно изравняване за "дюшекчиите" в 79-ата минута и така се стигна до дузпи, в които "белия балет" спечели с 5:3.

Вторият финал на Зизу бе през изминалия сезон 2016/17, когато Реал спечели с повече от категоричното 4:1 срещу Ювентус на "Милениум Стейдиъм" в Кардиф. Кристиано Роналдо заби две от попаденията тогава.

Около тези грандиозни успехи Зидан донесе и две суперкупи на Европа. Първата дойде срещу Севиля с 3:2, а втората бе срещу вечния враг на днешния си съперник - Манчестър Юнайтед с 2:1.

Юрген Клоп също може да се похвали с два европейски финала, но не и с успех, на който и да е от тях.

Първият провал за Клопо бе по време на престоя му в Борусия (Дортмунд), когато на финала в Шампионската лига през сезон 2012/13, който се състоя в Лондон на "Уембли", той загуби с късно попадение на Ариен Робен от Байерн (Мюнхен) с 1:2. 

Вторият провал за немския специалист бе начело на настоящия му отбор. През сезон 2015/16 Ливърпул загуби финала в Лига Европа срещу Севиля след брилянтно първо полувреме, в което "червените" доминираха и съумяха да открият резултата и ужасяващо второ такова, където допуснаха три гола, губейки с 1:3 на "Якуб Парк" в Базел.

Ако се осланяме на статистиката, то всичко е ясно - нов триумф за Зидан и Реал (Мадрид), но да не забравяме все пак, че срещу тях е Ливърпул. Ливърпул, от който може да се очаква абсолютно всичко, Ливърпул на Юрген Клоп.