Три кръга преди края на квалификациите в Южна Америка „гаучосите“ все още са застрашени да пропуснат световното първенство по футбол в Русия. Големи надежди се възлагат на Хорхе Сампаоли.

Новият селекционер на Аржентина от началото на лятото Хорхе Сампаоли дебютира с победа срещу Бразилия (1:0) в контрола, която се игра в австралийския град Мелбърн в началото на юни. Последва повече от убедителното 6:0 за „Албиселесте“ при визитата срещу Сингапур пак в приятелска среща, но във важната световна квалификация срещу изпадналия в криза след пет поредни загуби в официални мачове Уругвай (0:0) бе спечелена само точка в Монтевидео. Равенството оставя „гаучосите“ на петата позиция в общата група на Южна Америка с 23 точки, на 2 точки пред Перу и Парагвай и на 3 точки пред Еквадор. Това пето място обаче не гарантира участие на Световното, а праща заелият го в крайното класиране тим на допълнителен бараж. Затова на човека, извел Севиля до място за участие в Шампионската лига през миналия сезон, се възлагат последните надежди за директно класиране на Мондиал 2018 в Русия, а до края на квалификациите остават само три мача за аржентинците.

В края на март тази година „Албиселесте“ се издъни срещу Боливия (0:2) в Ла Пас. Бившият нападател на Вердер Марсело Морено оформи крайния резултат и заби последния пирон в ковчега на тогавашния селекционер на аржентинците Едгардо Бауса. Няколко дни по-късно 59-годишният специалист бе уволнен след само осем месеца начело на тима. От осем мача под негово ръководство вицесветовният шампион от Мондиал 2014 в Бразилия победи само в три и спечели 11 от възможни 24 точки. „Отборът имаше трудности в квалификациите. В момента все още не сме се класирали, но имаме качествата да го направим“, заяви новият селекционер Сампаоли още при представянето си. За него този пост е като изпълнена мечта. „Когато те попитат дали искаш да водиш националния отбор, не можеш да кажеш „Не“. Така е за всеки аржентински треньор по света“, казва още 57-годишният специалист.

„Той беше единственият кандидат“, разкри пък президентът на Аржентинската футболна асоциация ( AFA) Клаудио Тапия. Според него Сампаоли трябва да помогне на двукратния световен шампион отново до си върне стария блясък, но и да формира тим, в който към момента все още има невдъхновени индивидуални фигури. Затова от AFA платиха 1,5 милиона евро за откупването на Сампаоли от договора му със Севиля и го обвързаха с контракт до 2022 година. Дали обаче той е правилният избор?

От гледна точка на AFA решението е правилно, тъй като по време на Световното през 2014 година той предизвика фурор с чилийския национален тим, отпаднал на 1/8-финалите от Бразилия след дузпи. През 2015 година Сампаоли спечели с Чили Копа Америка, побеждавайки на финала „Албиселесте“. Миналото лято той пое Севиля и изведе андалусци до второто най-добро постижение в историята им като спечелени точки и класиране за Шампионската лига. При всички спирки от треньорската му кариера се забелязва неговия почерк. „Моята визия е, че моят тим трябва винаги да играе напълно доминиращо. Моите играчи трябва винаги да мислят повече за вратата пред себе си, отколкото за вратата зад себе си“, обяснява Сампаоли неговите идеи за играта. Още като селекционер на Чили той успява да наложи различни системи на игра, които отборът да сменя в движение по време на мачовете си и то без да губи от качествата си. Независимо дали с трима, четирима или петима защитници, дали с един или трима нападатели, 57-годишният специалист изисква вариативност от своите играчи.

При всички тактически постройки много важно за Сампаоли ще е да интегрира Меси с неговите силни страни в съответната схема на отбора. Дори на Сампаоли му е ясно, че отборът разчита най-много на звездата на Барселона, въпреки че разполага и с други страхотни индивидуалисти. „Искам най-добрият играч в света да се чувства добре при нас. Най-важното е Меси да има съотборници около себе си, които да му пасват добре. Това може да бъде Пауло Дибала, който има голяма класа и много идеи. Ако двамата хармонират добре заедно, това ще е великолепно“, споделя селекционерът на „гаучосите“.

При всички положения Хорхе Сампаоли се е наел с тежка задача да направи близо 43 милиона аржентинци отново горди с националния си тим. Заради него надеждата за успешно класиране и участие на световното първенство в Русия догодина е жива.

По материал на Goal.com/de
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев