Ако информацията на португалския вестник „А Бола” от края на миналата седмица стане реалност, феновете по цял свят могат вече да си поръчат пуканки, тъй като ще им предстои да гледат битка за трансфер с епични измерения. Това ще е блокбъстърът за актуалния най-добър футболист в света. Кристиано Роналдо би могъл да напусне Реал (Мадрид). И ако трябва да се стигне до там, тогава за него може да има само една цел: Манчестър Юнайтед.

„А Бола” написа, че CR7 е изразил пред Реал желанието си за трансфер и неговото решение да обърне гръб на испанския рекордьор по титли това лято е окончателно. Роналдо бил нечестно обвинен от испанските власти за укриване на данъци в размер на повече от 14 милиона евро и бил незначително подкрепен от неговия клуб. Отричане за поискания трансфер няма нито от португалеца, нито от Реал (Мадрид). Затова от „Марка” допълниха, че настоящият носител на „Златната топка” обяснил пред съотборниците си в националния отбор на Португалия: „Напускам Реал (Мадрид). Взел съм моето решение, няма връщане назад”.

Съобщения като това, които удрят като бомба, карат финансово мощните клубове по цял свят да наострят слух. Защото фактически само една шепа клубове биха могли да си позволят Роналдо. Суперзвездата продължи миналия ноември договора си в Мадрид до 2021 година и в него включи клауза за откупуване на правата му срещу фиксирана астрономическа сума от 1 милиард евро. Това е символична и възпираща стойност, но в никакъв случай не е реалистична. Роналдо е на 32 години и ако иска да притисне клуба за трансфер, Реал ще трябва да изпълни неговото желание. „Марка” написа, че заинтересованите клубове могат да сложат на масата 200 милиона евро, а накрая сумата може да се завърти около 180 милиона евро.

Кой би могъл да плати тази колосална сума и сериозна заплата? Барселона евентуално, но един трансфер при вечния конкурент Меси в Каталуния е напълно нереалистичен. В Германия Байерн е финансово най-силният клуб, но рекордьорът по титли в никакъв случай няма да инвестира толкова само в един единствен играч. Клубовете от Китай разполагат с огромни ресурси и са в състояние да натиснат за такава сделка. Роналдо обаче е толкова завладян от успеха, че е трудно да си представи човек, че ще се раздели с Реал и ще се състезава във втора класа от спортна гледна точка.

Манчестър Сити и Челси са кандидати в Англия. И двата клуба в момента обаче са развили философията си върху привличането на друг тип играчи и би било изненадващо, ако наддават за Роналдо. Така остават неговият бивш клуб Манчестър Юнайтед на Острова и детронираният шампион ПСЖ във френската Лига 1. Те разполагат с нужните пари и силни състави, с които е възможно да се печелят трофеи, както и с аргументи да привлекат звезда като Роналдо в страната си. Ако се стигне до фронтален сблъсък между двата гранда от тежка категория, Юнайтед трябва да направи всичко, за да върне нападателя на „Олд Трафорд”. Един трансфер на Роналдо от спортна гледна точна не би бил безсмислен за „червените дяволи”, а закана към конкуренцията, че клубът ще предприеме всичко, за да принадлежи най-накрая отново към най-добрите в Англия и Европа.

Свикналите с успехите фенове жадуват за борба за големи титли след постните години след ерата на сър Алекс Фъргюсън. Между тях и Роналдо няма омраза, въпреки че той премина в Реал през 2009 година. Точно обратното. Те ще го приемат с отворени обятия и целувки. В интернет от няколко дни много привърженици вече са на седмото небе само от факта, че има вероятност да видят загубения син отново в червения екип.

Юнайтед търси играч от голям калибър след напускането на Златан Ибрахимвоич и възможната продажба на Уейн Рууни. Желаният Антоан Гризман остава в Атлетико (Мадрид). Съотборникът на Роналдо в Реал Алваро Мората се считаше за такъв идеален кандидат. Но би ли бил такъв той, ако генералният директор Ед Уудуард може да наддава сериозно за Роналдо?

Сумата от 180 милиона евро си е много голяма дори за Манчестър Юнайтед. Но ако някой играч си струва такъв рекорд, тогава това е Роналдо. Нито един атлет в света не се продава по-добре на пазара. Еуфорията около него би била безгранична и продажбата на фланелки огромна. Клубът би могъл да си върне огромна част от сумата само от това. А ако някой клуб знае как да се справя с маркетинга, то това е рекордьорът по титли в Англия.

От спортна гледна точка в момента няма никакви съмнения в Роналдо. Зад него е най-добрата година в кариерата му. Той спечели почти всичко, което можеше да се спечели, включително за трети път титлата в Шампионската лига в последните четири сезона. От четвъртфиналите до финала по пътя към триумфа в Кардиф той вкара 10 гола и запуши устата на всичките си критици. Роналдо работи усилено и тренира като обсебен. Затова не може да се очаква, че скоро ще мисли за край на кариерата си. Въпреки това той е на 32 години и трябва да бъде поставен въпросът още колко дълго ще е футболист от световна класа.

За да се прецени колко дълго Роналдо ще постига топ резултати, е също толкова важно и какви ще са взаимоотношенията му със сънародника му Жозе Моуриньо. Когато Специалния си тръгна от Реал през 2014 година, той не говори само добри неща за нападателя. Отношенията им преди всичко в последната година не се считаха за най-чистосърдечни.

А Роналдо? Той игра успешно във Виспата лига между 2003 у 2009 година. Там се разви от красавец на зеления терен до голова машина, там стана за първи път най-добър футболист в света за годината и с Юнайтед спечели за първи път Шампионската лига. Там той би могъл да продължи да се доказва на най-високо ниво и да изведе Юнайтед до първа шампионска титла след една цяла вечност за феновете. Това звучи като една предизвикателна задача.

Европейският шампион с Португалия винаги се e изказвал позитивно за своя бивш клуб. Той винаги е подчертавал, колко важен за неговото развитие е бил опитът, който е придобил на „Олд Трафорд”. За него било един вид като завръщане у дома. И то точно сега, когато не се чувства достатъчно подкрепен в Мадрид, може да се завърне на това място, където ще го посрещнат с отворени обятия.

Една сделка като привличането на Роналдо обхваща изключително много неща, които трябва да се имат предвид, а пътят би бил наистина дълъг. Това, което преди една седмица изглеждаше нереалистично, междувременно изглежда възможно. Юнайтед трябва да се хвърли в битката на ринга, а феновете може да си поръчат пуканките.

Фалко Бльодинг, Goal.com/de
Превод от немски: Георги Георгиев/БЛИЦ Спорт