Президентът на ПСЖ и един от най-богатите босове във футбола Насер ал Хелайфи беше погнат от френските власти. Катарският бизнесмен е сред разследваните по дело за корупция във връзка с избора на Доха за домакин на световното първенство по лека атлетика през 2017 г. през тази есен (28 септември – 6 октомври).

Според информацията на „Екип“, следствието предполага, че Хелайфи е извършил плащане на 3,5 милиона долара, които са били предназначени за Ламин Диак преди избора на домакин на шампионата през 2017 г. По това време нигериецът е президент на IAAF.

Впоследствие световното първенство през 2017 година беше дадено на Лондон, а Доха получи домакинството за 2019 г. През ноември 2015 година Диак беше арестуван от френските власти за корупция, включително по казусите с прикриването на положителни проби на руските атлети, както при избора на Рио де Жанейро за домакин на олимпийските игри през 2016 г.

На 20 март Ал Хелайфи беше разпитан по разследването за избора на Доха, но тогава само в качеството на свидетел. Адвокатите на боса на ПСЖ отказват коментар по въпроса, че техният клиент е разследван за корупция.

Сред заподозрените е и друг шеф на френския шампион. Става дума за Юсеф ал Обайдли, който е член на съвета на директорите на ПСЖ и директор на катарската медийна групировка „beIN”.