Алваро Мората е един от най-завършените нападатели въобще. Поне това би трябвало да се предполага на пръв поглед заради трансферната сума, платена за него от Челси на Реал (Мадрид) това лято. Според някои медии тя е 80 милиона евро, а авторитетният сайт transfermarkt.de е обявил 62 милиона евро като официална информация. В случая обаче не е съвсем така, тъй като става въпрос за футболист, който често е подценяван. Така бе след завръщането му в Реал през миналия сезон, когато треньорът Зинедин Зидан го използваше предимно като резерва.

Испанският национал все пак е сред най-добрите голмайстори в света. Той е бърз, физически силен и въпреки голямата си височина техничен. Умее да играе добре с двата крака и е опасен пред противниковите врати. Като тип играч наподобява на поляка Роберт Левандовски от Байерн. Към всичко това трябва да се добави, че обработва внимателно топката, ефективно действа при пресиране, а това е нещо, което мениджърът Антонио Конте ще изисква от него и той да се справя така, както го правеше в Ювентус.

Мората отдавна е доказал, че на високо ниво може да бъде решаващ фактор. През сезон 2014/15 той вкара 5 гола в 7 мача за Юве по време на фазата на елиминациите в Шампионската лига. По два пъти той се разписа тогава срещу Борусия (Дортмунд) и Реал, добавяйки и един гол при загубата от Барселона на финала. През миналия сезон той имаше по-добра ефективност от титулярния нападател Карим Бензема в „кралския” клуб, но въпреки това бе в ролята на негова резерва и не успя да го измести. Преди това в „старата госпожа” испанецът играеше по-често и почти винаги като втори нападател до Карлос Тевес, Марио Манджукич или Паоло Дибала.

При „сините” от Лондон Мората ще има шанс да се докаже какво може да постигне сам на върха на атаката. При Конте той ще се котира по-добре, за да оправдае похарчената трансферна сума за него. Мората започна да го прави още в първия кръг на Висшата лига, появявайки се като резерва и вкарвайки само 10 минути по-късно първия си гол в английския елит, въпреки че “сините” загубиха от Бърнли (2:3) на „Стамфорд Бридж”. Мората се разписа и при домакинския успех на Челси срещу Евертън (2:0) в края на миналата седмица. На 24 години той все още не е накрая на своето развитие.

Никлас КЬОНИГ, Goal.com/de
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ

СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ ТРАНСФЕРИТЕ В АНГЛИЯ -ТУК!

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА - ТУК!