Историческа голова лудост и английска доминация – в сянката на суперлативите goal.com хвърля поглед върху петте изненадващи играчи на груповата фаза в Шампионската лига.

Груповата фаза на Шампионската лига приключи с пренаписана история. Никога не са отбелязвани повече голове от настоящия сезон, Борусия (Дортмунд) постави негативен рекорд, а Кристиано Роналдо отново се погрижи за историческо постижение.

Дори и в този сезон обаче заедно с големите звезди на грандовете още няколко по-малко известни играчи предизвикаха фурор. Goal.com представя петимата актьори, които преди началото на сезона бяха известни само на познавачите.

Мануел Аканджи (Базел)
Швейцарският национал е на 22 години. Твърде стар, за да бъде считан за талант, а в същото време и твърде млад, за да бъде причисляван към най-опитните. Акаджи играе най-добрия сезон в неговата кариера, а това се дължи най-вече на факта, че той се опази от контузии. През 2015 година Базел плати 700 000 евро на Винтертур, за да си осигури за в бъдеше услугите на сина на нигерийски мигранти. След адаптационния период при тима до 21 години той скоро е извикан при професионалистите – късмет, който не го преследва дълго. Скоро получава мускулна травма, а след това къса и кръстни връзки. Аканджи обаче отново си извоюва титулярно място в центъра на защитата през февруари 2017 година и до ден днешен не го е загубил. Напротив: Аканджи доказва, че е силен в изграждането на играта, учи се бързо и се подобрява. През юни дебютира за мъжкия национален тим на Швейцария, а в Базел е основен стълб и ще играе на 1/8-финалите в Шампионската лига. Аканджи не е пропуснал нито минута в турнира, а в четири от срещите Базел не допусна гол, като една от тях бе победата с 1:0 срещу Манчестър Юнайтед. Според швейцарските медии Борусия (Дортмунд), РБ Лайпциг и дори Барселона са набелязали защитника.

Талиска (Бешикташ)
Висок 1,91 метра, дълги крака, тънко тяло. Роденият през 1994 година Андерсон Соуса Консейсао изглежда като типичен плеймейкър. Впечатлението не лъже, защото играещият с ляв крак футболист записва страхотен сезон. В първенството Талиска е замесен в пет от головете на Бешикташ, а в Шампионската лига при четири попадения. При това нещата не изглеждат непременно така, че някога е блестял на голямата сцена. След един добър първи сезон в Бенфика нещата за него тръгват надолу. Едва в Истанбул двукратният бразилски национал до 20 години наистина блясва. Въпреки тежка травма на крака, която го вади за дълго време извън строя, той вкарва 17 гола за „орлите”. През настоящия сезон треньорът Сенол Гюнеш му дава много свободи. Зад централния нападател Тосун той винаги е готов да атакува и заедно с ветераните Райън Бабел и Рикардо Куарешма образува много качествена офанзивна конструкция. Талиска играе само под наем в Бешикташ, който обаче може да го откупи от Бенфика за 21 милиона евро.

Факундо Ферейра (Шахтьор Донецк)
На пръв поглед това е един типичен трансфер на Донецк, който ръководителите на клуба финализираха през 2013 година по желание на тогавашния треньор Мирча Луческу: офанзивен играч, южноамериканец, млад и много талантлив. Факундо Ферейра имаше 13 гола в 15 мача от аржентинския елит преди трансфера си и бе национал на родината си до 20 години. Трансферът от Велес Сарсфийлд в Украйна трябваше да е неговата следваща крачка в една голяма кариера. В Източна Европа обаче нещата зациклят за централния нападател, а причина е, че с Луис Адриано и Едуардо наставникът Мирча Луческу разполага с двама нападатели от висока класа. След един сезон с 6 гола, почти всичките като резерва, високият 1,86 метра нападател е даден под наем в Нюкасъл. Там нещата вървят още по-зле: нито един мач за „свраките” и недоволен обратно в Украйна. А там експлодират неговите постижения след заминаването на Адриано за Китай. Ферейра се разписва 14 пъти в 20 мача за първенство, а през настоящия сезон окончателно избухва. 26-годишният футболист има вече 20 гола на сметката си, а в Шампионската лига е голмайстор на тима с две попадения и две асистенции – гарант за класирането на отбора за 1/8-финалите.

Винсент Абубакар (Порто)
Порто плати за камерунеца 11,2 милиона евро през 2014 година. Тогава 22-годишният футболист на Лориен пристига от Франция с име на обигран голмайстор. Скаутите на португалския гранд очакват голяма печалба при следваща продажба на футболиста. Джаксън Мартинес, капитан и голмайстор, обаче е твърд титуляр, а Абубакар често влиза в игра като жокер или е пращан по крилата. Когато Мартинес преминава в Атлетико, мястото в центъра на атаката става свободно и високият 1,84 метра нападател използва шанса си по впечатляващ начин. Той вкарва 13 гола през сезон 2015/16. Въпреки това е даден под наем в Турция, защото не пасва на стила на Порто, както му е съобщено. Треньорът Серджио Консейсао обаче вижда нещата по друг начин. Той връща камерунеца и му гласува доверие в центъра на атаката. Абубакар най-накрая доказва това, което треньорът на Лориен е видял в него преди години: че може да бъде топ голмайстор. Пет пъти вкарва той в пет срещи от Шампионската лига, след като в първата отсъства заради наказание, а за първенство има 9 гола от началото на сезона. Той е едва на 25 години и през следващото лято със сигурност ще има много оферти за него в пристанищния град. Точно така, както и скаутите са се надявали.

Димитри Оберлин (Базел)
Швейцарският младежки национал има отчетлива заслуга за изненадващото класиране  на Базел за 1/8-финалите. Четири гола вкара централният нападател в шест срещи, а сред тях три в двата важни мача срещу Бенфика. Оберлин е взет под наем от РБ Залцбург от миналото лято и със силните си изяви вече е в полезрението на топ клубовете. За последно играещият с десен крак 20-годишен футболист бе свързван с Борусия (Дортмунд). Базел има все пак опция да го откупи от австрийския шампион за 5 милиона евро. Роденият в Камерун футболист има 8 гола за 21 мача този сезон във всички турнири.

По материал на Максимилиан ШМЕКЕЛ, Goal.com
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ