Бюрото на Съвета на ФИФА, в което влизат президентът на световната футболна централа Джани Инфантино и лидерите на шестте континентални конфедерации, постигна съгласие за квотите на различните континенти за участие на Мондиал 2026.

Взетото днес решение трябва да бъде утвърдено на следващото заседание на Съвета на ФИФА на 9 май в Манама (Бахрейн), което ще се проведе два дни преди 67-ия конгрес на международната футболна федерация. Както е известно, Мондиал 2026 ще бъде първият в историята с 48 участници.

Днешното заседание утвърди 16 директни квоти за Европа, 9 за Африка, 8 за Азия, шест за Южна Америка, шест за Северна Америка и Карибския регион и една за Океания. Като едно от тези 46 места ще бъде заето от страната домакин на световното първенство, като то ще бъде приспаднато от квотата на съответния континент. При наличие на няколко домакини на мондиала, ФИФА ще взима допълнително решение.

Двете свободни места ще бъдат разиграни в плейофи, в които ще участват шест отбора. Двата от тези тимове, които имат най-висок коефициент в ранглистата на ФИФА, ще бъдат поставени и ще се класират директно за втория кръг на плейофите. Другите четири тима ще играят баражи за определяне на съперниците на поставените. Победителите от втория кръг на плейофите се класират за световното първенство.