Играй БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Хърватският национал и халф на Реал (Мадрид) Лука Модрич спечели наградата на ФИФА за най-добър футболист в света за 2018 година с 29,05% от вота и свали от трона бившия си съотборник Кристиано Роналдо, който триумфираше в последните две години, а това лято премина в Ювентус. Португалецът получи 19,08% от гласовете на медии, селекционери и капитани на националните отбори. Трети тази година с 11,23% остана египетският голмайстор на Ливърпул Мохамед Салах, който по-рано тази вечер бе отличен с наградата за най-красив гол.

Модрич изведе като капитан Хърватия до финала на световното първенство по футбол в Русия това лято, но "ватрените" загубиха от Франция мача за титлата в Москва. Преди това халфът триумфира с Реал (Мадрид) за трети пореден път в Шампионската лига след успех над Ливърпул на финала в украинската столица Киев.

В настоящия вид наградата за най-добър футболист на ФИФА съществува от 2016 година, когато международната централа и France Football прекратиха съвместното връчване на “Златната топка”, а Роналдо бе грабнал първите два приза от създаването на събитието.

Двете големи звезди на световния футбол Лионел Меси и Кристиано Роналдо не присъстваха на церемонията в Лондон. Меси изтъкна лични причини, за да не уважи поканата на организаторите, но и не бе сред тримата финалисти за наградата за най-добър футболист. Аржентинецът остана пети в анкетата с 9,81% от вота дори след Килиан Мбапе, който е четръврти с 10,52%. Роналдо пък се извини по-рано с натоварен график, тъй като след два дни има мач с Ювентус срещу Болоня.

Церемонията започна с връчването на една награда, наречена шеговито от водещия „Най-добър новобранец“ за 2018 година. Така организаторите насочиха вниманието на към системата за видеоповторения ВАР, дебютиралата на Мондиал 2018 в Русия и благодарение на която съдиите взеха редица важни решения. След това бяха връчени останалите награди и обявен идеалният тим на ФИФА, в който най-много представители излъчиха Реал (Мадрид) и Франция.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Ето и останалите наградени:

Треньор на годината стана Дидие Дешан, който изведе Франция до световната титла. Той спечели в конкуренцията на сънародника си Зинедин Зидан и Златко Далич.

Тибо Куртоа стана най-добър вратар след доброто си представяне на Мондиал 2018 с Белгия, а след това премина от Челси в Реал Мадрид.

Бившият френски национал Рейнал Педрос, който стана №1 сред треньорите на женски отбори. Под негово ръководство Лион спечели Шампионската лига при дамите.

Наградата Golden boy за най-добър млад футболист спечели френският национал Килиан Мбапе от ПСЖ. "За мен е огромна чест да спечеля тази награда. Горд съм, че получих поздравления от легендата Пепе. Това ще ме мотивира да продължа да работя усърдно и се надявам да вкарам още много голове", заяви звездата на ПСЖ.

Призът за най-добри фенове заслужиха привържениците на Перу, след като над 40 000 перуанци подкрепяха тима си в Русия при първото му участие на световно първенство от 36 години.

Паоло Малдини и Пиерлуиджи Колина връчиха наградата за феърплей на германеца Ленарт Ти от холандския ВВВ Венло. Той стана дарител на стволови клетки за болен от левкемия човек. "Голяма чест е за мен да получа тази награда. Когато имах възможност да помогна, изобщо не се замислих. Горд съм, че в Холандия има толкова голям списък с дарители", сподели 26-годишният футболист.

Бразилската легенда Марта пък отново взе наградата за най-добра футболистка. "Това са моментите, в които осъзнаваш кое е важното в живота. Без подкрепата на съотборничките си от националния отбор нямаше как да спечеля. Благодаря ви! Изключително съм щастлива", сподели Марта.