ФИФА потвърди официално, че на световното първенство по футбол през 2026 година ще участват 48 отбора, въпреки че все още не е избран домакин за надпреварата тогава. Предложената от президента Джани Инфантино революционна промяна е подкрепена с повече от 50% имащите право на глас по време на заседанието.

Досега във финалния турнир на световните първенства участваха 32 национални отбори на страните членки на ФИФА. Последният турнир с 32 тима ще бъде в Катар през 2022 година.

На Мондиал 2026 класиралите се 48 тима за финалния турнир ще бъдат разпределени в 16 групи с по 3 тима във всяка. С увеличението на отборите се повишава и броят на срещите на турнира от 64 на 80.

Първоначално се очакваше само победителите от групите да продължават към фазата на елиминациите, но по последна информация напред ще се класират първите два отбора от всяка група. Така за първи път ще има световно първенство с формат на 1/16-финали и след това 1/8-финална фаза. Допълнителни детайли от ФИФА ще обявят след края на заседанието.

Все още не ясно дали ще бъде приета и предложената от Джани Инфантино идея за премахване на равенствата за всяка една от срещите на турнира. Според боса на ФИФА при равенството в редовното време дори на мачовете в групите трябва да има продължения и дузпи.

Разпределението на квотите по континенти все още не е решено и най-късно трябва да бъде изяснено до конгреса на ФИФА през месец май в Бахрейн. В момента Европа има най-голяма квота от 13 участника, а Инфантино обеща преди време на Африка и Азия да увеличи квотите им.