Футболният статистически институт СIES обяви нападателя на Барселона Неймар за най-скъпия футболист в света, оценявайки го на 210,7 милиона евро. В 192-ото изследване на института са включени 110 футболисти от водещите пет първенства на Стария континент, като всеки от тях е оценен на над 40 милиона евро.

Алгоритъмът за изчисляване на стойността на футболистите е на базата на анализ на над 2000 трансфера. Трансферните стойности се моделират вследствие на ефективността на играчите и клубовете-работодатели, нивото на международно котиране на отбора и играча, договор, възраст и позиция, на която играе.

След Неймар в класацията са звездите на Тотнъм Деле Али (155,1 млн. евро) и Хари Кейн (153,6 млн. евро). Съотборниците на бразилеца в Барса Лионел Меси (151,7 млн. евро) и Луис Суарес (140,8 млн. евро) са съответно четвърти и шести, а между тях на петата позиция е голмайсторът на Атлетико (Мадрид) Антоан Гризман (150,3 млн. евро).

Носителят на „Златната топка” и фаворит за спечелването й за тази година Кристиано Роналдо от Реал (Мадрид) пък не е дори в първата десетка на класацията. Португалският национал е 11-и със 112,4 милиона евро.

ВИЖТЕ СТОЙНОСТИТЕ ЗА ВСИЧКИ 110 ФУТБОЛИСТИ В АНАЛИЗА - ТУК!