Сезон 2019/20 на Висшата лига стартира в петък. В английския шампионат е пълно с футболни звезди като Хари Кейн, Мохамед Салах, Садио Мане и други. Едни от най-големите резерви за бъдещето на първенството обаче са младите таланти. Затова ви представяме част от новото поколение, на което да се обърне внимание през настоящия шампионат.

Фил ФОДЪН (Манчестър Сити)
Това е човекът, за когото Пеп Гуардиола заяви: „Най-най-най-талантливият футболист, който съм виждал!“. От друга страна през миналия сезон Фодън изигра само 330 минути, което някак не кореспондира на похвалите на испанския мениджър на „гражданите“. Трябва да се отбележат и два важни факта, заради които Фил Фодън може да получи повече време за изяви през този сезон. Давид Силва вече е в напреднала футболна възраст и ще му е трудно да издържа на сгъстен цикъл, а Кевин де Бройне често получава контузии. 19-годишният халф може да запълни именно тези празнини и да бъде видян по-често на терена.

Аарон УАН-БИСАКА (Манчестър Юнайтед)
Талантът на 21-годишния десен бек е безспорен, но съвсем различен въпрос е дали той ще продължи да се развива под голямото напрежение в Манчестър Юнайтед. Заради трансферната сума, платена на Кристъл Палас (50 млн. паунда), Уан-Бисака ще бъде един от най-обсъжданите млади футболисти в Европа. Това е допълнителен стрес, с който защитникът ще трябва допълнително да се справи. Лондончанинът ще трябва да подобри показателите си в офанзивен план, които значително изостават пред полезността му в защита. Манчестър Юнайтед е в процес на реформиране на състава, а това означава, че личното развитие на Уан-Бисака ще се окаже прекалено зависимо от цялостния облик на отбора.

Лойд КЕЛИ (Борнемут)
Всяка похарчена голяма сума за играч от Чемпиъншип е риск, а Борнемут даде 13 милиона паунда на Бристъл Сити за 20-годишния защитник. Кели обаче вече е оформен бранител, който със сигурност ще подобри играта в отбрана за тима на Еди Хау. Дори е по-добър от голяма част от централните защитници във Висшата лига, а може да бъде ползван и като ляв бек. Затова не бива да се пренебрегва възможността скоро да го видим с фланелката на националния отбор на Англия. Мнозина биха казали, че Кели още няма нивото за „трите лъва“, но Гарет Саутгейт няма прекалено голям избор в лявата зона на защитата.

Мойзе КЕН (Евертън)
Феновете на Ювентус не останаха много доволни, когато разбраха, че клубът продава 19-годишния италиански национал. Тяхната загуба обаче със сигурност е огромна печалба за Евертън, тъй като „карамелите“ взеха един от най-обещаващите млади нападатели в Европа. През миналия сезон Кен участва в 13 мача (осем като резерва), в които вкара шест гола. На „Гудисън Парк“ имаха нужда от качествен реализатор, който да се възползва от уменията на Гилфи Сигурдсон и Ричарлисон. Евертън получи точно това и то на разумната цена от 29 милиона паунда.

Трент АЛЕКСАНДЪР-АРНОЛД (Ливърпул)
Ако някой имаше съмнения относно качествата на 20-годишния десен бек преди година, то към днешна дата те със сигурност са изчезнали. Младокът се възползва по най-добрия начин от стила на Юрген Клоп. За тези 12 месеца Александър-Арнолд прогресира изключително много и заслужава да получава същото внимание като Върджил ван Дайк. Ако успее да се предпази от контузии, може да бъде решението за дясната зона на защитата на националния отбор на Англия през следващото десетилетие.

Рийс НЕЛСЪН (Арсенал)
Въпреки че играе на същата позиция като новото попълнение Никола Пепе, Нелсън има всички основания да се надява на шансове за игра. Дори още в първия кръг беше титуляр при победата с 1:0 над Нюкасъл. 19-годишният нападател е способен да играе и по двете крила, а точно от такъв тип футболист „артилеристите“ отчаяно се нуждаеха през миналия сезон. През шампионата 2018/19 Нелсън беше под наем в Хофенхайм и със седемте си гола доказа колко опасен може да бъде за противниците.

Мейсън МАУНТ (Челси)
От гледна точка на „трите лъва“, Маунт е яркото бъдеще на своята позиция. Добрата новина за селекционера Гарет Саутгейт е, че Франк Лампард планира да залага на 20-годишния халф в мачовете от първенството. Въпреки младостта си, Маунт демонстрира визия и класа, може да създава положения или сам да вкарва голове. С подкрепата на Нголо Канте и Рос Баркли или Матео Ковачич, Маунт може да разцъфне през този сезон.

Мейсън ГРИЙНУУД (Манчестър Юнайтед)
С изявите си в юношеския отбор на „червените дяволи“ 17-годишният нападател направи впечатление с реализаторските си умения, богатия си арсенал пред гола и увереността в собствените сили. Има всички качества да се превърне в изключителна фалшива деветка. През това лято Грийнууд дебютира за първия отбор на Юнайтед в контролите и изпъкна с таланта си. Младокът може да се превърне в бъдещата звезда на английския футбол, ако не успее да прегори под напрежението на „Олд Трафорд“.

Джо УИЛЪК (Арсенал)
Още един от младите таланти на Арсенал, който се представи силно по време на лятната подготовка. 19-годишният халф беше на много високо ниво в контролите с Байерн и Реал (Мадрид) и с лекота придвижваше топката през опитните полузащитници на съперниците. Въпреки че изигра само шест мача през миналия сезон, Уилък има всички основания да се надява на по-значима роля през новия шампионат.

Оливър СКИП (Тотнъм)
18-годишният халф направи силен край на миналия сезон, когато изигра 12 мача. Боец в средата на терена, който си върши прекрасно работата. Показа увереност и когато му се наложи да бие дузпа срещу Байерн на финала на Ауди Къп. Скип със сигурност ще получава шансове и през този сезон от Маурисио Почетино, въпреки че в отбора беше привлечен Танги Ндомбеле.

Риан БРЮСТЪР (Ливърпул)
Дебютът на младока в първия отбор се чака от дълго време. Още от времето, когато стана световен шампион до 17 г. с националния отбор на Англия през 2017 г. През миналия сезон първият му мач за „червените“ можеше и да стане факт, но контузия извади Брюстър от терените за дълго време. Все пак е само на 19 години и Юрген Клоп добре е запознат с качествата му. Много е вероятно още този сезон да видим младия нападател като опция за заместник на Роберто Фирмино.

Групата от ЛЕСТЪР
С присъствието на Уилфред Ндиди, Юри Тилеманс (на снимката вляво), Джеймс Медисън, Бен Чилуел и Харви Барнс Лестър има ядро от млади играчи, около може да гради стабилно бъдеще. Още повече, че това е клуб, който дава шанс на футболистите си. И петимата вероятно ще получават редовни шансове за изява, тъй като могат да играят според изискванията на мениджъра на тима. Още повече, че много от успехите на Брендън Роджърс в миналото са постигани с налагането на млади играчи. С потенциала на тези петима футболисти „лисиците“ може съвсем скоро да се превърнат в редовен претендент за Топ 6 на класирането. Не бива да се пропуска, че в Лестър има още един млад талант. Това е Хамза Чаудъри, който в последно време получи негативна слава, след като на европейското първенство до 21 години през това лято беше изгонен при загубата с 1:2 от Франция.
Веселин РУСИНОВ по материали 90min.com и Fourfourtwo.com

ВИСША ЛИГА, СЕЗОН 2019/20 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ