Грандовете в първенството имат неочакван съперник в битката за титлата. Тимът със солидна защита и силна контраатака. Звучи ли познато? Клаудио Раниери не иска сравнения между Нант и Лестър, отборът, който сензационно изведе до титлата във Висшата лига преди две години. По начин, наподобяващ тогавашното му поведение, италианецът говори снизходително за шансовете на отбора си и не възлага големи очаквания.

Нант обаче е изненадата на Лига 1 през този сезон. В момента тимът е трети в класирането зад ПСЖ и Монако. През миналия шампионат „канарчетата“ финишираха на 44 точки зад шампиона, но в момента имат големи шансове да спечелят първата си шампионска титла във Франция от 2001 година насам. Все пак „жълто-зелените“ са на две точки зад втория Монако и на девет зад фаворита ПСЖ, който към момента е с мач повече.

„Френските журналисти постоянно ме питат дали има прилики между шампионския тим на Лестър и настоящия състав на Нант. Според мен няма. Единствено треньорът е същият. Лестър беше нещо специално, което е невъзможно да се повтори през следващите 50 години“, обяви 66-годишният Раниери пред „Би Би Си“.

Статистиката от първите 10 мача показва доста интересни данни за представянето на „канарчетата“. Нант загуби първите си две срещи (срещу Лил и Марсилия), но след това записа четири победи с резултат 1:0 и две с 2:1. Бяха постигнати и две равенства. Отборът на Раниери е получил само седем гола, което е средно по 0,7 на мач. През шампионския си сезон 2015/16 Лестър допускаше средно по 0,9 попадения. „Жълто-зелените“ по подобие на шампионския тим на „лисиците“ дават инициативата на съперника. В своите мачове Нант притежава топката в 40,4% от времето, а при „лисиците“ този показател беше 42,4%.

Всеки помни шампионския тим на Лестър под ръководството на Раниери и силната му игра в отбрана. Малцина обаче си спомнят, че през сезон 2015/16 „лисиците“ имаха нужда от 10 мача, за да постигнат първата си „суха мрежа“, въпреки че през цялото време имаха стимул за подобен резултат – безплатна пица.

Повратният момент за шампионската титла на „лисиците“ беше домакинската загуба от Арсенал с 2:5 през септември 2015 година. След този мач италианецът извади от титулярния състав бековете с подчертано офанзивен стил Ричи де Лает и Джефри Шлуп и заложи на Дани Симпсън и Кристиан Фухс. Дисциплинираната игра на Симпсън имаше ключово значение, тъй като позволи на Рияд Марез да се фокусира предимно върху играта си в нападение.

След като получи 17 гола в първите си 10 мача, Лестър позволи на съперниците си да му вкарат само осем в следващите десет срещи. Това постави платформата за един от най-впечатляващите успехи в историята на световния футбол. За това, когато става дума за защита, с настоящия състав на Нант Клаудио Раниери показа, че умее да се учи от предишния си опит. Грешките в отбрана на Лестър от началото на шампионския сезон липсват при „канарчетата“, които са получили само седем гола във вратата си в първите 10 двубоя от сезона.

През лятото „канарчетата“ похарчиха 10 милиона паунда за нови попълнения. Монако от своя страна се охарчи с 90 милиона, а ПСЖ плати 222 милиона паунда само за Неймар. Според Раниери е невъзможно да се бориш с парижани. Италианецът има опит в такава битка, след като през сезон 2013/14 изведе „монегаските“ до второто място в класирането след ПСЖ, след като година по-рано тимът му беше във втора дивизия.

„Когато бях в Монако, президентът на клуба ми каза, че ПСЖ ще спечели осем или девет титли през следващите 10 години и когато те загубят мач, ние със сигурност трябва да сме спечелили нашата среща. За Нант е важно да запази нивото си на игра, а не да спечели титлата или да се бори за нея. Изненадам съм от добрия старт, но постоянно мисля какво трябва да подобрим в представянето си“, признава италианският специалист.

До момента Нант демонстрира дефанзивен стил. Играта на тима не е приятна за гледане през повечето време, но изключително успешните контраатаки са истинска наслада. Типично по италиански Раниери заложи на сигурността в отбрана и превърна в основна цел недопускането на голове. Едва след това идва мисълта за отбелязване на попадения в противниковите врати.

Въпреки сравненията с шампионския отбор на Лестър, Нант е по-скоро като Бърнли във Висшата лига. Отбор с прекрасна игра в отбрана, силно защитно звено, но и тим, който може да бъде изключително ефикасен при контраатака. „Канарчетата“ не създават много положения, но когато имат такива се възползват от тях. За тима на Клаудио Раниери ще бъде трудно да продължи с тази ефикасност. Причината за това е отсъствието на футболни таланти като Нголо Канте, Джейми Варди или Рияд Марез. Нант дори не разполага с играчи, които да се доближават до изброените трима футболисти, въпреки че Валентен Ронжие (на снимката вдясно) се представя изключително добре в полузащитата.

„Когато си напред в класирането, може да работиш спокойно с играчите. Самите те са по-концентирани и щастливи, а треньорът може да им посочи грешките. Това е невъзможно да се случи след загуба. Не е добре за треньора. Налагам нашия стил, тъй като искам да извадя на показ максимума от футболистите. Трябва да почувствам какви са техните желания и умения. Ако чувствам, че по-добре могат да се защитават и да бъдат опасни на контраатака, няма проблем да използвам този стил на игра“, допълва Раниери.

Едва ли някой мисли, че Нант може да бъде истински претендент за титлата. Преобладава мнението, че „канарчетата“ дори надскачат възможностите си в момента. Те не са на нивото на Монако и Олимпик (Лион), а за сравнения с ПСЖ никой не си и помисля. Въпреки това не може да се отрече силното начало на отбора. Само парижани и „монегаските“ към момента имат повече спечелени точки. Ако „жълто-зелените“ успеят да завършат на пето или шесто място, това ще бъде прекрасен сезон и ще са надминали очакванията.
По материали на „Би Би Си“
Превод Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ