Милан е изключително активен на трансферния пазар това лято. В сравнение с минали години обаче впечатлява стратегията и не на последно място един от трансферите на "росонерите". Това не е звезната покупка на Леонардо Бонучи от Ювентус, а тази на Андреа Конти от Аталанта.

Десет години изминаха, откакто Милан спечели за трети и засега последен път трофея в Шампионската лига от създаването й. От тогава за италианският гранд нещата вървят надолу. Титлата в Серия „А“ от сезон 2010/11 бе само едно изключение от общата картина. Изпадането на тима от Северна Италия от лидерските позиции в първенството, където „росонерите“ трябваше да предоставят могъществото само на големия конкурент Ювентус, обаче не трябва да води до това да се погребват мечтите за възраждането на великия Милан.

През последните години ръководителите на „росонерите“ се опитваха да бъдат в крак с тенденциите през лятото и дори да ги определят. Почти всяко лято бе назначаван нов треньор, който трябваше да прави промяната и обрата в представянето. На трансферния пазар клубните босове търсеха различни стратегии. Понякога трябваше да бъдат пестени средства, понякога се пазаруваше с голям размах. Рядко обаче можеше да се разпознае един по-голям план, който да определя всички активности.

През това лято нещата са различни. Милан не пести, Милан пазарува много. Андреа Конти излезе 15 милиона евро на „росонерите”, а парите постъпиха в касата на Аталанта. За първи път от дълго време новите попълнения на тима изглеждат напълно смислени. Трансферите не са заради имената, а според нуждите на тима. Всичко това е свързано с новия план на Милан и новите ръководители на клуба.

Миналият сезон отборът финишира едва на шесто място в Серия „А“, което през последните години неизменно водеше до освобождаването на треньора. Винченцо Монтела обаче може да продължи и да изгради един нов отбор. След раздялата с дългогодишния собственик Силвио Берлускони и пристигането на Ли Юнхун и китайските инвеститори има вече ново спортно ръководство. То трябва реши как да инвестира в тима за следващите три години обещаните от клубните босове 350 милиона евро.

Андреа Конти е един символ на новата посока, по която поема клуба. 23-годишният футболист без никакво съмнение е много талантлив. За последно той участва с националния тим на Италия до 21 години на европейското първенство по футбол в Полша това лято. С изявите си в Аталанта през миналия сезон той привлече вниманието на големите клубове, а Минал беше готов да плати дори 25 милиона евро. Като десен защитник Конти ще затвори огромна дупка в състава на „росонерите“, които в последните години страдат от липса на добри външни бранители.

Слабостите не убягнаха и на новите ръководители на Милан като Масимо Мирабели. Затова за левия фланг на отбраната бе привлечен швейцарският национал Рикардо Родригес от Волфсбург, а за десния – Конти. Проблемът бе видян и решението бе намерено. „За мен това е една мечта, която става реалност“, сподели Андреа Конти след трансфера си пред клубния сайт.

Трансфери, които пасват на новия профил на клуба, са само едно нововъведение в Милан. Другото е, че времената, в които опитни звезди трябваше да решават проблемите с мотивацията на „росонерите“, вече преминаха. С Конти в Милан идва един играч, за който най-добрите години не са отминали, а предстоят и той има огромен потенциал за развитие. През миналия сезон той блестеше по десния фланг преди всичко в офанзивен план, вкарвайки 8 гола и подавайки за още 5 попадения. Това е наистина невероятно добро постижение за външен защитник.

В дефанзивен план Конти също бе доста полезен на тима си, впечатлявайки с добро позициониране и добра игра. „Мисля, че трябва да заемем минимум едно от местата за Шампионска лига. Клубът заслужава това заради своята история“, оптимистично настроен е той за новия сезон при новия си работодател.

„Старият Милан“ трябва да бъде заместен от „новия Милан“. Сега трябва само отборът да претвори плана на клуба успешно и на терена.

По материал на Даниел БУЗЕ, Goal.com
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ