Пристигането на бразилската звезда Неймар в ПСЖ предизвика земетресение в световния футбол. Тимът от френската столица показа, че принадлежи към най-големите в света. Парижани не само похарчиха рекордните 222 милиона евро за един играч, но и привлякоха истинска суперзвезда на футбола.

25-годишният бразилец дебютира в Лига 1 с гол и асистенция при визитата на Гинган (3:0), а в първия си мач на „Парк де Пренс“ срещу Тулуза (6:2) блесна с два гола, две асистенции и една спечелена дузпа. Тези два мача привлякоха милиони нови фенове за Лига 1, а интересът към френското първенство и ПСЖ не спира да расте. Това ще продължи и в следващите месеци и години.

Редакторите и кореспондентите на Goal.com от целия свят разказаха как е видян този исторически трансфер в техния регион и какви са реакциите.

Инаси ОЛИВА (кореспондент от Барселона в Испания): „Когато човек погледне ситуацията в ПСЖ, разбира бързо, че Насер Ал Хелайфи убеди Марко Верати да остане в Париж най-вече с привличането на Неймар. ПСЖ сега е мерителната летва в световния футбол, когато става въпрос за финансови възможности. А те имат и един тим, който може да играе за всички трофеи. Те бяха и преди това един добър отбор, липсваше им само една голяма звезда. Сега взеха една от най-големите звезди, която няма да слуша за имената на Лионел Меси или Кристиано Роналдо. Двамата вече на 30 и по-стари. Мисля, че трансферът на Неймар обозначава старта на една нова ера. В тази ера ПСЖ ще излезе на върха, а Барселона ако не се справи с нещата, съвсем скоро няма да е сред топ отборите“.

Фелипе ТОРЕС (кореспондент от Бразилия): „Трансферът на Неймар в Париж за нас в Бразилия беше една голяма изненада. Всичко изглеждаше така, сякаш той се чувства много добре на страната на Лионел Меси и Луис Суарес в Барселона. Освен това той харесваше много града! Всеки очакваше, че Неймар ще изиграе един силен сезон в Испания преди световното първенство следващото лято. Естествено всички ние знаехме, че Неймар има своите лични цели: Той иска да е най-добрият играч в света. На страната на Меси щеше да е трудно за него да постигне това. При ПСЖ той може да бъде голямата звезда. В ПСЖ има много бразилци и Неймар изглежда ще е много щастлив и доволен. Там е неговият шанс да стане голяма звезда. Със сигурност ПСЖ има много нови фенове в Бразилия. Цялата страна е за #Njr10“.

Максимилиан ШМЕКЕЛ (кореспондент от Германия): „Преминаването на Неймар в ПСЖ е обратна точка за приемането на клуба сериозно в цялата френска лига. Те привлякоха наследника на Лионел Меси и Кристиано Роналдо. ПСЖ показа, че клубът е готов да се мери с Реал (Мадрид) и най-накрая да спечели Шампионската лига. От една страна Неймар е само един единствен играч, но от друга той е повече от един футболист. Хората наистина са заинтересовани да го видят да играе. Всеки футболен фен в Германия е възхитен от развитието на ПСЖ, който започна една нова ера“.

Ронан МЪРФИ (кореспондент от Великобритания): „Трансферът на Неймар в ПСЖ за 222 милиона евро е много дискутиран във Великобритания. Почти всички треньори в топ отборите се изказаха за този трансферен рекорд. Жозе Моуриньо бе впечатлен от решението на ПСЖ да похарчи толкова много за бразилеца. Той каза на журналистите: „Не мисля, че той е твърде скъп за 222 милиона евро. Неймар е един от най-добрите играчи в света, неговата рекламна стойност е висока и ПСЖ със сигурност е помислил за това“. Трансферът наистина е още по-важен и за Ливърпул, защото раздялата на Неймар с Барселона стана причина каталунците да искат още повече Филипе Коутиньо. От гледна точка на футболните фенове трансферът ще предизвика по-голям интерес към Лига 1 и да се говори повече за това първенство. Трансферът на Неймар би могъл да е повратна точка за френския елит. ПСЖ може да бъде броен сред фаворитите в Шампионската лига, което означава, че пробивите като този на Монако до полуфиналите миналия сезон ще станат по-чести за френските тимове.

Мед ТАХА (кореспондент от Саудитска Арабия): „Преминаването на ПСЖ в Неймар естествено бе регистрирано и в Близкия Изток и Арабия. Там европейският футбол е все по-следен от местните първенства в региона. Навсякъде имаше дискусии за трансфера. Неговото официално представяне във френския клуб бе гледано във всички кафенета и никой не искаше да пропуска неговия дебют срещу Гинган, въпреки че мачът бе по едно и също време с тези за Суперкупите в Испания и Италия. Мачовете на ПСЖ в Лига 1 и Шампионската лига ще станат още по-интересни. Очакванията към отбора ще станат още по-големи“.

Бенджамин ВАЛЪНТАЙН (кореспондент от САЩ): „Както в по-голямата част от света, така и в САЩ хората бяха шокирани от високата трансферна сума, която ПСЖ плати. След първоначалната изненада хората очакват с нетърпение как ще се развие всичко това. Феовете искаха просто да видят Неймар с екип на ПСЖ. Един интерес, който без него нямаше да го има към срещите на ПСЖ и Лига 1. Любопитният въпрос при всичко това дали високата инвестиция ще бъде възнаградена с титла в Шампионската лига. Много хора ще гледат турнира през пролетта и ще хвалят трансфера, ако нещата вървят добре, и ще критикуват, ако за ПСЖ това не функционира“.

Агунг ХАРСЯ (кореспондент от Индонезия): „Не е само мега трансферната сума. Трансферът на Неймар и истинско изявление от страна на ПСЖ. Клубът даде ясно да се разбере, че иска да принадлежи към най-великите отбори в света. Първо си избра жълт екип за гостуванията и след това привлече бразилска звезда. Това е умен шахматен ход. Сега ПСЖ ще бъде подкрепян в Индонезия от всички фенове, когато играе. Трансферът ще повиши интереса към Лига 1. Феновете ще следят програмата на първенството и ще чакат Неймар да се появи на терена. Но тази Лига 1 е не само това. Много известни имена отидоха във Франция, особено треньори, които имат добро реноме: Унай Емери, Лусиен Фавър, Клаудио Раниери, Марсело Биелса и Руди Гарсия. И естествено треньорът на Монако Леонардо Жардим заслужава добри думи. ПСЖ ще спечели от трансфера на Неймар, но и цялата Лига 1, която ще е в светлините на прожекторите за много заинтересовани фенове“.

Федерико КАСОТИ (кореспондент от Италия): „Трансферът на Неймар естествено и в Италия бе на челните страници. От една страна има една за италианските фенове, които са наясно, че нито един клуб от Италия, дори и Ювентус, не може да си позволи такава сума за трансфер. Те забелязват, че златните времена на Серия „А“ са отминали. При феновете на Юве има загриженост, че Пауло Дибала може да поеме към Барселона като заместник на Неймар. Ювентус му даде номер 10, а слуховете намаляха. Лига 1 ще бъде следена в Италия. Трансферът на Неймар със сигурност ще повиши популярността на лигата. Затова и ПСЖ привлече много играчи от Серия „А“ в началото на големите си инвестиции“.

Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ