Всичко в кариерата на Александър Исак се случи на висока скорост през последните три години. Кариерата му мина през пикове и спадове, а сега отново е на върха, въпреки че все още е само на 19 години. Шведският национал е роден в Солна, но родителите му са от източноафринканската държава Еритрея. Заради емигрантското си потекло и голмайсторските си умения често е наричан Новия Златан Ибрахимович.

Шестгодишен започва в школата на местния АИК, а десет години по-късно дебютира в първия отбор на клуба. Това става на 28 февруари 2016 година, когато влиза като резерва в мача за Купата срещу Тенхултс и вкарва гол при победата с 6:0. През същата тази година се разписва общо 13 пъти в 29 мача. Прави впечатление на големите европейски клубове и на националния отбор. Дебютира за „тре крунур“ на 8 януари 2017 година при загубата с 1:2 от Кот д`Ивоар. Четири дни по-късно вкарва и първото си попадение за тима при 6:0 над Словакия, с което става най-младият голмайстор на шведския национален тим.

На 23 януари 2017 година преминава в Борусия (Дортмунд) срещу необявена официално сума, но се говори за 9 милиона евро. Преди това шведският нападател отказва да подпише с Реал (Мадрид). Интерес има от страна на Челси и Ювентус. Дебютира за „жълто-черните“ на 14 март при успеха с 3:0 над Шпортфройнде (Лоте) за купата на Германия. В края на сезона става носител на трофея с тима от Дортмунд.

На „Сигнал Идуна Парк“ Исак обаче рядко получава шансове за изява от Томас Тухел и Петер Бос. Играе предимно за втория отбор, а в първия е използван най-много от Петер Щьогер в края на миналия сезон. След идването на Люсиен Фавър за младия футболист отново не се намира място в първия тим. Борусия усеща липсата на нападател, но вместо да му се довери, треньорът предпочита да вземе Пако Алкасер под наем Барселона.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

През есента Александър Исак вкара пет пъти в 11 мача за втория тим на Борусия (Дортмунд). Заради желанието си да се развива и в условията на по-голяма конкуренция от силни отбори, шведът предприе нов трансфер. Отиде под наем в холандския Вилем II. Ередивизи сякаш се оказа подходящото място за него.

На 25 януари 2019 година финализира преминаването си в тима от Тилбург, а два дни след това дебютира с гръм за новия си отбор. Отбеляза единствения гол за победата като гост на Утрехт. Оттогава няма спирачки и не пропуска да наказва противниковите врати. За първенство има 12 попадения и четири асистенции в 11 срещи и се разписа в единствения си мач за купата. Сред "жертвите" му са грандовете Аякс и Фейенорд. В последните си седем мача задължително се записва сред реализаторите, така стана и в неделя, когато се отбеляза един път и направи голово подаване за успеха с 2:0 над Цволе.

Силните прояви на Исак помогнаха на Вилем II да се доближи до местата, даващи право на участие в плейофи за участие в Лига Европа. Тимът от Тилбург изостава само на точка от зоната на евротурнирите в класирането.

Головата серия накара големите европейски отбори отново да обърнат внимание на шведския нападател. Челси редовно има свой скаут на мачовете на Вилем II в Холандия. Заговори се, че Барселона е набелязал младока като вариант за наследник на Луис Суарес.

За момента едно е сигурно – Александър Исак няма да остане във Вилем II след края на сезона. Според част от германските медии шведът вече има гарантирано място в първия отбор на Борусия (Дортмунд) за следващия шампионат. Други твърдят, че „жълто-черните“ нямат да имат нищо против да се разделят с 19-годишният нападател. Няма информации в договора му с клуба, който е до 2022 година, да има цена за откупуване. Това означава, че може да станем свидетели на футболен търг с наддаване.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ