Един мач в нашата квалификационна група за Мондиал 2018 предизвика много съмнения. Швеция попиля с 8:0 Люксембург и почти си осигури второто място, даващо право на бараж. Всъщност, скандинавците имат и шансове да са първи, но Франция трябва да се издъни у дома срещу Беларус утре – нещо, което едва ли ще се случи.

Прецакан в случая е тимът на Холандия. След убедителния успех на шведите над скромния тим от Великото херцогство „лалетата” ги устройва само и единствено победа със 7 и повече гола разлика. Последният им мач е у дома именно срещу „тре кронур”.
 
Причината да се усъмни футболната общественост е стабилното представяне на Люксембург в квалификациите. Доскорошното футболно джудже поизпоти почти всички в групата – включително и нас през септември миналата година, когато едва спечелихме с 4:3. Уж силната и мощна Франция се препъна вкъщи срещу скромния съперник съвсем скоро, завършвайки 0:0. И сега изведнъж Люксембург пада от Швеция катастрофално. Не с един, два, три или четири гола, а с цели осем.
Любопитното е, че това не е първият случай, в който Холандия е подхлъзната по този начин.

През 1983 година „лалетата” са ощетени след друг съмнителен мач – Испания прегазва Малта с 12:1 на последното стъпало в квалификациите за Евро 84. Двубоят се играе на 21 декември, а в същия ден нашите национали губят драматично от Югославия в Сплит с 2:3 и пропускат страхотния шанс да бъдат участници на европейското първенство във Франция.

Преди въпросната среща Холандия е лидер в групата с 13 точки и голова разлика 22:6 (плюс 16). Испания е втора с 11 точки (тогава за победа се присъждат по две точки) и голова разлика 12:7 (плюс 5). За да финишират на първото място в групата, „червените фурии” трябва да спечелят минимум с 11 гола разлика...

Точно така и се случва. Скандалната европейска квалификация се играе в Севиля на стадиона на Бетис “Бенито Вилямарин”. Куриозите започват още преди началото на мача. Когато малтийците отиват да тренират, домакинът идва и казва, че е забравил ключа от съблекалните. Вместо тренировка, „любезните” домакини канят гостите от Малта на разходка с файтони из Севиля. От два дни в града вали непрестанен дъжд, теренът се е превърнал на тресавище. Нощта преди двубоя пък съвсем „случайно” под прозорците на хотела, в който са настанени малтийците, работници вдигат невъобразим шум с пневматични чукове. Играчите на Малта не мигват цяла нощ, а на следващия ден трябва да играят срещу Испания.

Селекционерът на „фуриите” Мигел Муньос прави революционни промени в схемата и залага на 3-3-4. Още във 2-ата минута Сеньор изпуска дузпа, а головете са жизнено важни за крайната цел. До края на първото полувреме домакините водят с 3:1 след хеттрик на Карлос Сантиляна. И никой не предполага, че през второто полувреме ще паднат цели 9 гола. Ама чудото става реалност.


Настроението по трибуните се повишава, а дикторът крещи за ново попадение почти през минута. 4:1 прави Ринкон в 47-ата минута, а за 5:1 реализира отново той десет минути след това. Само между 62-ата и 66-ата минута домакините нанизват още четири гола. Маседа набързо набутва три попадения за 8:1, а Сантиляна прави 9:1 в 66-ата минута. В 76-ата минута агонията на малтийците става пълна, след като турският съдия Гьокчел гони голмайстора Ди Джорджо за втори жълт и респективно червен картон.

Гостите са в плачевно състояние, едва ходят по терена, а вратарят им е замерян с всевъзможни предмети. Скандалът става страхотен, когато малтийците се отказват и се прибират към съблекалните. Турският рефер обаче едва ги моли да излязат и да доиграят мача.

Следва нова порция попадения във вратата на Малта. В 78-ата минута Ринкон покачва на 10:1, две минути след това Сарабия вкарва единадесетото попадение, а така нужния 12-и гол отбелязва Сеньор в 84-ата минута.

По същото време селекционерът на Холандия Кийс Райверс дори не гледа двубоя. Убеден е, че “лалетата” са сигурни участници на европейското първенство във Франция и отива да играе карти в свой съсед. Холандецът дори не подозира какво става на стадиона в Севиля и какви ги надробяват испанци и малтийци. Все пак домакинът на холандския селекционер пуска телевизора по средата на второто полувреме, когато Испания бележи десетото си попадение.

“Всичко отива по дяволите, всичко е ясно”, отсича треньорът на Холандия. Така звездите Рууд Гулит и Марко ван Бастен, които наскоро са дебютирали за националния отбор, трябва да почакат още 4 години, за да се класират на първото си европейско първенство. В състава са още Роналд Куман, Рийкард, Винстекерс, Ван дер Керхоф, Брокен, Ваненбург.

Всички те обаче изпиват горчивата чаша след двубоя между Испания и Малта, където крайният резултат е 12:1.  

Изхвърлени от европейското първенство през 1984 година, в Холандия не приемат лесно загубата. Веднага подават жалба до ФИФА и обвиняват малтийците, че са взели подкуп от Испания. Искат да бъдат наказани, а отборът да не се състезава в международни мачове. Тежки обвинения падат върху вратаря на отбора, както и върху турския съдия Гьокчел.

Жалбата обаче не е уважена, но след четири години Холандия е на европейското в Западна Германия. Не само, че е там, но и печели титлата...

Сега „лалетата” отново са на път да пропуснат голям форум – световното в Русия, тъй като мисията им на победят Швеция минимум със 7 гола разлика е почти невъзможна. Какво ти почти – направо е невъзможна...
МИХАИЛ ДОКОВ/ БЛИЦ СПОРТ

НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА МОНДИАЛ 2018
ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​