Дузпата за Ливърпул срещу Тотнъм (2:0), отсъдена в 22-ата секунда на финала на Шампионската лига и реализирана от Мохамед Салах, продължава да предизвиква дебати сред специалистите и обикновените фенове.

Както е известно, при центриране на Садио Мане топката се удари в страничната част на гърдите на Муса Сисоко под дясната му подмишница, а след това това се отби и в ръката на френския национал. Това накара съдията Дамир Скомина от Словения да посочи бялата точка. Правотата на арбитъра щеше да се докаже и ако ситуацията беше гледана с ВАР.

Авторитетният в. „Таймс“ се свърза с много тесни специалисти, за да обяснят дали реферът е в правото си да отсъди дузпа и дали решението на Скомина е свързано с новите правила на ФИФА, които трябваше да влязат в сила от 1 юни. Това е датата, на която се проведе финалът на Шампионската лига.

„Голямото предизвикателство в ситуацията е позицията на ръката. Когато при докосването на топката тя е извън обема на тялото и над рамото, това трябва да бъде санкционирано. Ако защитникът увеличава обема на тялото си, за да блокира топката, това е против правилата. Различна е ситуацията, ако футболистът атакува топката или тя срещне ръката му след рикошет. Но ако блокира центриране или удар към вратата и за тази цел увеличава обема на тялото си, тогава е игра с ръка“, поясни шефът на съдийската комисия към УЕФА Роберто Розети.

„В случая имаме ситуация, при която ръката е използвана, за да се превърне тялото на играча в по-голяма бариера за топката. Ръката е опъната извън силуета на тялото и по този начин то се превръща в неестествено по-голямо. Футболистите трябва да държат ръцете си до тялото, тъй като това е естественото положение на човека“, анализира Дейвид Елъри – технически директор на Международния борд на футболните асоциации (IFAB).

В началото на годината Бордът въведе няколко изменения във футболните правила, които бяха одобрени от ФИФА и влязоха в сила на 1 юни. Още тогава беше пояснено, че нововъведенията няма да важат за финала на Шампионската лига, който ще се проведе по стария правилник.

Интересното е, че ако новите правила бяха използвани в събота на „Уанда Метрополитано“, то Ливърпул не биваше да получава дузпа. Във влезлите вече в сила промени е уточнено, че нарушение не се свири, ако топката се удари в ръката на футболист, след като преди това е отскочила от друга част от тялото му или от стоящ наблизо друг играч.

ШАМПИОНСКА ЛИГА, СЕЗОН 2018/2019