Зимният трансферен прозорец на 2015 година затвори и е време да се отличат най-значимите сделки. За пореден път медиите заляха футболния фен със слухове и информации за трансфери на известни и по-малко популярни футболисти в грандове и други клубове. Голяма част от трансферите бяха съсредоточени на Стария континент и съвсем очаквано отново най-сериозните покупки и продажби поне като суми бяха свързани с европейски клубове.

Най-скъпият трансфер бе осъществен в последния ден от прозореца, след като Челси се съгласи да плати 33,4 милиона евро на Фиорентина за колумбийския национал Хуан Куадрадо. Английският шампион Манчестър Сити пък похарчи 32,3 милиона евро за национала на Кот д’Ивоар Вилфред Бони, който пристига от уелския Суонзи, състезаващ се също във Висшата лига. На трето място в класацията е германският национал Андре Шюрле, преминал от Челси във Волфсбург за 32 милиона евро. Тази сделка също бе финализирана в последния ден. За отбелязване са още трансферите на Сейду Думбия от ЦСКА (Москва) в Рома срещу 14,4 милиона евро и Лукас Силва от Крузейро в Реал (Мадрид) за 13 милиона евро. „Кралският клуб” привлече и норвежкия талант Мартин Йодегаард, за който наддаваха още един куп грандове в Европа, но самият той избра да премине от Стрьомгодсет на „Сантяго Бернабеу”. 16-годишният норвежец обаче ще играе до края на сезона за втория тим на „белия балет”.

От родната „А” група Венцислав Христов и Мирослав Манолов си уредиха трансфери в чужбина. Христов премина от Берое в носителя на Купата на Хърватия за миналия сезон Риека, а Манолов напусна Черно море и отиде в румънския Търгу Муреш.

Българските национали Станислав Манолев и Димитър Рангелов пък останаха без отбори. Руският гранд Динамо (Москва) обяви Манолев за не нужен, а същата бе и ситуацията на Рангелов, който напусна турския Коняспор.

Търсещият си отбор от миналото лято Иван Бандаловски подписа със сръбския гранд Партизан и се надява да играе с новия си отбор в Шампионската лига следващия сезон.

В последния ден от трансферния прозорец изненадващо Симеон Славчев премина от Спортинг (Лисабон) в Болтън под наем до края на сезона, а Галин Иванов смени Хазар (Ленкоран) от Азербайджан с втородивизионния турски Самсунспор, подписвайки договор за година и половина. Имаше интересни трансфери на чужденци, подвизавали се в "А" група, по посока Западна Европа. Литекс продаде албанеца Ваюши на Киево, а ЦСКА трансферира румънеца Серджиу Буш на втородивизионния английски Шефилд Уензди.

ТОП 10 НА НАЙ-СКЪПИТЕ ЗИМНИ ТРАНСФЕРИ

1.Хуан Куадрадо (Колумбия) – от Фиорентина в Челси – 33,4 млн. евро
2.Вилфред Бони (Кот д’Ивоар) – от Суонзи в Манчестър Сити – 32,3 млн. евро
3.Андре Шюрле (Германия) – от Челси във Волфсбург – 32 млн. евро
4.Енцо Перес (Аржентина) – от Бенфика във Валенсия – 25 млн. евро
5.Бернардо Силва (Португалия) - от Бенфика в Монако – 15,75 млн. евро
6.Рикардо Гуларт (Бразилия) – от Крузейро в Гуанджоу Евергранде – 15 млн. евро
7.Габриел Паулища (Бразилия) – от Виляреал в Арсенал – 15 млн. евро
8.Сейду Думбия (Кот д’Ивоар) – от ЦСКА (Москва) в Рома – 14,4 млн. евро
9.Лукас Силва (Бразилия) – от Крузейро в Реал (Мадрид) – 13 млн. евро
10.Маноло Габиадини (Италия) – от Сампдория в Наполи – 12,5 млн. евро