Който иска да привлече вратаря на Барселона Марк-Андре тер Щеген, трябва да приготви не по-малко от най-високата трансферна сума в историята на футбола. За титулярния страж на каталунците са записани невероятните 180 милиона евро като освобождаваща клауза в новия му договор до лятото на 2022 година.

Тер Щеген е достатъчно зрял за един от най-силните отбори в цял свят и все пак не толкова, за да бъде титуляр в германския национален тим. 25-годишният вратар ще трябва да има доста търпение, ако иска да бъде номер 1 на световните шампиони от 2014 година в Бразилия. Това е така от една страна заради прекалено мощния световен шампион с Бундестима Мануел Нойер, който обаче се възстановява от контузия и няма да играе за Германия в срещите от Купата на Конфедерациите в Русия. Тази надпревара служи като генерална репетиция за предстоящия след година шампионат на планетата. От друга страна се дължи и на не достатъчно добрите му изяви с Бундестима досега, обобщени от списанието „Щерн” още по средата на миналата година в материал, озаглавен: „Пет причини Тер Щеген да не трябва да стои на вратата на националния отбор”.

Марк-Андре тер Щеген отдавна е съотборник на Лионел Меси и е високо ценен в Барселона. Доказателство за това е продължаването на договора му от 29 май тази година. „Горд съм да бъда част от миналото, настоящето и бъдещето на Барселона. Ще направя всичко, за да бъда успешен с този неповторим клуб”, каза тогава вратарят.

Тер Щеген започва на „Камп Ноу” като вратар, който играе предимно в мачовете за Купата на Краля и Шампионската лига през 2015 година, когато като победител вдига и трофея в най-престижния европейски клубен турнир. В първенството тогава обаче Тер Щеген е резерва, но от сезон 2016/17 вече е твърд титуляр. „Това е ситуацията, която исках. Ако не беше станало така, трябваше да потърся друго решение”, признава бившият страж на Борусия (Мьонхенгладбах). Това обаче не се налага.

В личен план всичко върви идеално. Преди известно време Тер Щеген се ожени за своята приятелка Даниела и то не в родния Мьонхенгладбах, а на плажа в Ситгес в близост до Барселона.

Неговият възход е въпрос на характер. Бившият треньор на вратаря Роланд Виркус, който междувременно стана директор на детско-юношеската школа в Борусия (Мьонхенгладбах), описва Тер Щегер като прекалено амбициозен. „Той прави всичко, за да постигне своите цели, и е също толкова луд, колкото Оливер Кан”, споделя Роланд Виркус. „Той е сериозен и упорит, а когато човек го гледа отстрани, може да си помисли, че не може да се смее. Толкова много гори от своето честолюбие”, допълва треньорът. Дори и това обаче се е променило. Тер Щеген може да бъде и много разхайтан, въпреки че не си пада по партита и алкохол. „Това въздържание обаче така или иначе не е задължително за футбола”, завършва наставникът.

Както много други футболисти от световна класа на неговата позиция, той се е превърнал в голям футболист на терена, а не извън него. В началото всъщност играе като нападател до юноша старша възраст, когато треньорът му казва: „Че имам толкова лош стил на тичане”, признава Тер Щеген. Така е пратен на вратата, което всъщност си е едно златно решение за кариерата му.

По време на турнира за Купата на Конфедерациите в Русия от 17 юни до 2 юли Тер Щеген най-вероятно ще е титуляр за Германия заради отсъствието на Мануел Нойер. Няма много причини, които да се споменат и да говорят в противовес на това.

Weltfussball. de
Превод от немски: Георги Георгиев/БЛИЦ Спорт