Златан Ибрахимович празнува днес своя 36-и рожден ден. По този повод авторитетното футболно издание Goal.com направи класация на най-култовите изказвания на шведската звезда от Манчестър Юнайтед. В момента нападателят се възстановява от контузия и най-вероятно ще се завърне в игра през януари.

Най-добрите и култови изказвания в кариерата на Ибрахимович:

20.”Моят последен мач утре на „Парк де Пренс”. Дойдох като крал и си тръгвам като легенда”, обявява Ибрахимович раздялата си с ПСЖ след четири години в Париж.

19.”Това го знае само Бог….А с него говориш точно сега”, отговаря Златан на журналист, който го пита за шансовете на Швеция в плейофа срещу Португалия за Мондиал 2014 в Бразилия.

18.”Още не съм я срещнал. Когато обаче се случи, ще изляза с нея”, казва шведът на въпрос коя е най-красивата жена на света.

17.”Шведски стил? Не. Югославски стил? Естествено, че не. Трябва да бъде стилът на Златан”, споделя Ибрахимович по въпроса дали балканските му корени са повлияли на неговия стил. Той счита своята философия за единствена по рода си.

16.”Тогава започна Пеп Гуардиола с неговата философия. Аз едва слушах. Защо ли пък трябваше да го правя? Беше глупост за напреднали за кръв, пот и сълзи, такива неща”, останал е Златан с лошо впечатление от настоящия мениджър на Манчестър Юнайтед Хосеп Гуардиола по време на съвместната им работа в Барселона.

15.”Трябва да питата Вашата жена”, отговаря Ибрахимович на журналист, който иска да разбере от каква са пресните драскотини по лицето на шведа.

14.”В никакъв случай, Златан не прави пробни тренировки”. От самото начало нападателят е известен със своето его. Не е никак чудно, че с горното изречение отхвърля проби при Арсен Венгер и Арсенал.

13.”Търсим в Париж един апартамент. Ако не намерим, най-вероятно ще купя хотела”, шегува се шведът с план „Б” при трансфера си в ПСЖ, когато е на 32 години.

12.”Щях да разруша Англия, ако бях играл там. Така, както направих там, където съм бил”, очаква Златан да разтърси и Висшата лига, както го направи миналия сезон с Манчестър Юнайтед, след като преди това е играл в Испания, Франция, Италия и Холандия, където е печелил титли.

11.”Дайте им колело с мой автограф, това ще стигне”, предизвика Ибра преди години дебат за сексизъм, предлагайки футболистките в Швеция да бъдат обезщетени с подписан от него велосипед.

10.”Жозе Моуриньо и противоположността на Пеп Гуардиола. Докато Моуриньо осветява пространството, Гуардиола дърпа завесите”. Ибрахимович работи с Моуриньо в Интер и в Юнайтед, имайки голям респект към португалеца.

9.”Едно е сигурно: Едно световно първенство без мен не е стойностно. Не си заслужава значи да се чака Световното”, казва Златан, след като Швеция отпада от Португалия в плейофите за Мондиал 2014 в Бразилия.

8.”Чувствах се така, сякаш имах около себе си 11 бебета”, споделя Ибра, след като е изгонен в мач срещу Челси, а играчите на „сините” молят съдията да му покаже картон.

7.”Аз съм №1. Мисля го наистина така. Ако ти мислиш, че си вторият най-добър, тогава всичко приключва. Фактът, че никога не съм бил най-добър футболист в света, не означава, че не мога да бъда №1”, категоричен е Ибрахимович, че не завижда на Кристиано Роналдо или Лионел Меси.

6.”По моите сметки е възможно да загубим 9 точки в само три мача”, доказва Ибра своите способности да смята, когато е попитан дали за Аякс е възможно да проиграе 9 точки в 9 мача и да загуби битката за титлата в Ередивизи.

5.”Нищо. Тя вече си има Златан”, отговаря Ибрахимович, когато е попитан какъв подарък е взел за рождения ден на жена си.

4.”И аз обичам фойерверките, но го изстрелвам от градината. Никога в моята собствена къща”, попитан е Ибрахимович за бившия си съотборник Марио Балотели, който е запалил фойерверки в банята си.

3.”Да стана треньор? Невъзможно. По време на мача ще набия минимум двама играчи, а след него още осем”, убеден е шведът, че няма да се стреми към треньорска кариера.

2.”Ела с мен вкъщи и ще видиш дали съм обратен. И доведи сестра си”, дава еднозначен отговор Ибра, когато е попитан от репортерка за сексуалната си ориентация. 

1.”Първо тръгнах наляво и той също. След това надясно и той също. Тогава тръгнах отново наляво, а той отиде да си вземе хот дог”, описва Ибрахимович как е накарал защитника на Ливърпул Стефан Аншо да стои като юноша при негов финт като футболист на Аякс.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА