Германската юридическа фирма „Фрешфилдс“ даде съвместна пресконференция с немския футболен съюз във връзка с завършилото разследване на скандала за купуване на домакинството на Мондиал 2006. Докладът от 361 страници не е открил доказателства за това, но има наличие на странни преводи от страна на сметка на легендата Франц Бекенбауер към Мохамед бин Хамам. Общата стойност на паричните преводи е около 10 милиона швейцарски франка.

„Нямаме доказателства, че домакинството на Мондиал 2006 е купено от Германия. Въпреки това не можем напълно да изключим подобно нещо“, заяви Кристиан Дуве от „Фрешфилдс“.

Дуве разкри, че съмненията остават, тъй като фирмата не е успяла да разпита част от замесените страни. Сред тях са бившият президент на ФИФА Сеп Блатер и ексгенералният секретар на световната футболна централа Жером Валке.

Вместо да намали напрежението над Франц Бекенбауер, президент на организационния комитет на Мондиал 2006, докладът само сгъсти тъмните облаци над футболната легенда. Оказва се, че има наличие на превод от 10 милиона франка от негова сметка към катарска компания, собственост на Мохамед бин Хамам, който години след това беше отстранен от футбола до живот заради корупция.

Като оправдание за Кайзера може да послужи, че въпросната сметка не е била само негова, но ползвана заедно с адвоката му Роберт Шван, който обаче е починал няколко месеца след извършените преводи. В цялата схема е замесен и бившият собственик на „Адидас“ Роберт Луи-Драйфус, който също е покойник.

„Парите са стигнали до Катар, до компанията, която е собственост на Бин Хамам. Какво се е случило с тази сума от 10 милиона швейцарски франка, не е ясно. Всичко е само въпрос на догадки, а нашата задача беше да съберем доказателства. Може да твърдите, че сумата е използвана за финансиране на преизбирането на Блатер през 2006 г., но това ще бъде чиста спекулация“, допълни Дуве.

„Няма да правим прибързани изводи. Ще изучим подробно доклада и след това ще дискутираме какви действия ще предприемем. Ще изчакаме и разследването на данъчните власти“, заяви временният президент на Германския футболен съюз Райнер Кох.