От клатушкащ се великан до водещ тим за четири седмици: Как Юп Хайнкес изведе Байерн да старата му сила и защо напомня на Гуардиола?

Ариен Робен спринтираше в посока резервната скамейка. Той показа първо с показалеца към лявото си бедро, което води до гениалния му ляв крак, с който точно се е разписал. Тогава посочи и към резервната скамейка към Рафиня, Себастиан Руди, Корентен Толисо и другите. „Хората, които седяха там, също са толкова важни”, обясни след това холандецът. Треньорът Юп Хайнкес също похвали след последния успех на Байерн, победата с 3:1 в дербито срещу Борусия в Дортмунд, всички онези, които със своята форма са помогнали за това рекордьорът по шампионски титли да е на върха. „В изминалите четири седмици и половина работихме превъзходно на тренировъчното игрище и при разговорите”, сподели Хайнкес и отличи специално медицинския щаб. Успехът и доброто настроение се завърнаха в Байерн. За четири седмици Хайнкес оформи от клатушкащия се великан, на който от всички страни се предричаше тежък сезон, един водещ отбор.

Хайнкес, работохоликът

Юп Хайнкес не е от тези големи иноватори, които с удоволствие се самоизтъкват. Той не е от онези модерни треньори с шик идеи и не е такъв, който по време на мач да иска да види тима си в пет различни системи. 72-годишният специалист и честен работохолик, треньор, който знае точно как да се намеси. Ако Хайнкес трябва говори за това как е съживил Байерн, той ще говори с удоволствие за усилената работа. Ако той бъде попитан дали в свободния от тренировки ден ще отиде до семейството си в Шалмтал, ще извърне глава и ще започне хубаво да се смее. Тогава ще разкаже за ежедневието си, за онези дни, в които след десетчасова работа на „Зебенер Щрасе” се е връщал вкъщи в Мюнхен. За дните, в които той е работил повече от десет часа на тренировъчното игрище, той не говори. Предшественикът му Карло Анчелоти, който в клуба е описван като мързелив, често даваше на неговите играчи по-големи почивки. Хайнкес обаче опитва да изисква всяка секунда от своите възпитаници да показват прилежност, ангажираност и готовност. Тези качества трябва да се обединят в буйна воля за победа.

Повече Гуардиола от Анчелоти

Хайнкес направи тренировките по-интензивни и това е видно още при загрявката на всяко едно от заниманията. Той „никога не е доволен” и има „много високи изисквания за постижения”. Юп нервира своя тим перманентно с „корекции в тренировката, с презентации, анализи и т.н”. Хайнкес говори често за една висока интензивност и напомня повече на педантичността на Пеп Гуардиола, отколкото на лежерността на Анчелоти. Германецът работи върху основата и знае, че няма да има много време, за да реформира тактическата концепция. От идването му на поста Байерн играе в ритъм на всеки три дни, а в паузите за националните отбори липсват водещите играчи. Почти никаква възможност значи за конкретни промени. За Хайнкес от съществена важност бе да внесе сигурност, стабилност и яснота в неговия отбор. Неща, върху които играчите се ориентират и към които може да се придържат. Това важи за тактиката, но също така и за йерархията. Хайнкес залага на ясна игрова схема 4-3-3, в повечето случаи с двама дефанзивни халфа, а понякога и с един, но пък с две крила. Той формира ясно ядро, разчитайки преди всички на немските национали, но и на онези актьори, които познава от предишния си престой начело на тима и върху които лежи по-голямата отговорност. И треньорът ротира само тогава, когато е принуден да го прави заради слаба форма.

Относително опростен, но високоефективен

Във важните мачове Хайнкес залага на непроменена четворка защитници – Йошуа Кимих, Жером Боатенг, Матс Хумелс и Давид Алаба, на ключовия играч Хави Мартинес като дефанзивен халф, на Ариен Робен и Кингсли Коман по крилата и на Роберт Левандовски а втака. Благодарение на ясната линия на треньора отборът се обигра, а резултатът е по-добър баланс между отделните линии и по-голяма компактност. Бяха относително прости, но екстремно влиятелни мерки, с които Хайнкес стабилизира онзи клатушкащ се през септември тим. С тях бяха спечелени не само първите срещи с Фрайбург (5:0), Селтик (3:0) и Хамбургер (1:0), но и големите мачове срещу РБ Лайпциг (6:5 след дузпи за Купата и 2:0 за първенство) и Дортмунд (3:1) в Бундеслигата.

Оптимист и критик

Хайнкес търси диалога, той говори колкото се може повече със своите възпитаници, на групи и индивидуално. Наставникът дава полезни съвети на играчите. „Ще се каже, че съм бил казал съвсем банално на Коман, че трябва да намали темпото преди центрирания, но това си беше само един детайли от много други”, разказва треньорът. За кратко време много играчи се подобриха при него. Това важи за Свен Улрайх, който в отсъствието на Мануел Нойер пази на вратата и действа вече по-сигурно. За Давид Алаба, който след дългата стагнация с много травми се стабилизира. За Мартинес, който отново е полезен и е твърда величина в центъра на терена. И преди всички за Коман, който преди страхотните си подаваняи вече знае как да работи премерено със своето темпо, техника и един срещу един. Играчите се доверяват на Хайнкес, защото вътре в отбора има екстремно голям оптимизъм. „Ще имаме отново успех. Въпрос на време е да заиграем отново правилен добър футбол”, обеща Хайнкес, който си вярва и допълва: „Ще играем още по-добре”.

Освен това Хайнкес е човек, който печели уважението не само на важните, но и на по-маловажните играчи. Германецът е шармантен, с позитивно настроение, радостен и симпатичен човек. Той храни репортерите с несъществени, но и благодарствени истории и историйки. Разказва за неговото куче Кандо, което яде суха храна само в спешни случаи или за любовта си към водата. Хайнкес говори обаче и за съществени неща, давайки поглед към начина му на мислене, начина му на работа и личния му живот. Треньорът дава сериозни справки за неговите играчи и следващите съперници.

Ако човек си помисли, че Левандовски пропуска необичайно много шансове, че Томас Мюлер е контузен, както още Нойер и Рибери, няма да повярва колко позитивен е Хайнкес: „Когато на борда се завърнат контузените играчи, ще играем още по-добър футбол”.

И тъй като картината по-бързо от очакваното се обърна, работохоликът Хайнкес отива тази седмица по време на паузата за националните отбори при своето семейство в Швалмтал край Мьонхенгладбах.

По материал на Никлас КЬОНИГ, Goal.com
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ