Италия посреща Швеция в плейофен реванш за класиране на Мондиал 2018 с неприятното усещане, че може да претърпи втория най-голям срам в историята на националния си отбор. „Адзурите“ загубиха с 0:1 в Стокхолм първата среща, а сега са изправени пред опасността да не участват на световно първенство за втори път в историята си.

Първият случай е с 60-годишна давност. Италианците пропускат Мондиал'58, след като в ролята си на двукратен световен шампион завършват втори в квалификационна група със Северна Ирландия и Португалия. Островитяните печелят първото място и се класират за световното първенство в Швеция. Сега „адзурите“ вече са четирикратни световни първенци, но отново са на път да пропуснат планетарен шампионат.

Виновникът за евентуалния провал вече беше посочен. Това е селекционерът Джампиеро Вентура. 69-годишният специалист е най-възрастният треньор на „адзурите“ в историята. На Апенинския полуостров малцина са доволните от работата на бившия наставник на Торино. Очаква се той да бъде заменен дори и при класиране за световното първенство, въпреки че през лятото продължи договора си до 2020 година.

Тактиката на Вентура беше подложена на сериозни критики, след като тимът остана втори в квалификационната група и за първи път от 1998 година трябва да играе баражи за класиране на световно първенство. Въпреки недоволството селекционерът на „адзурите“ и днес ще използва 3-5-2. Ще има промени в халфовата линия. В игра се очаква появата на Жоржиньо и Алесандро Флоренци, които да заменят наказания Марко Верати и невъзстановения Даниеле де Роси.

Включването на Жоржиньо е изненада, тъй като натурализираният бразилски халф на Наполи до момента не е играл като титуляр за „адзурите“. Подобно е положението и с нападателя Маноло Габиадини, който ще води атаката заради контузията на Симоне Дзадза. Острието на Саутхемптън има 10 мача за Италия, но само в един е започвал в стартовия състав – срещу Малта през 2015 година. И двамата бяха неглижирани от Вентура в последната година. Селекционерът даде шанс на нападателя в четири мача срещу Уругвай, Лихтенщайн, Испания и Албания, но за общо 35 минути.

Провал в днешната среща срещу шведите може да означава и край на кариерата на Джанлуиджи Буфон в националния отбор. 39-годишният страж днес може да изиграе 175-ия си мач за „адзурите“ и ще прекрати кариерата си в представителния тим на Италия след края на сезона. Буфон се надява да направи това след края на Мондиал 2018, но първо трябва да помогне на съотборниците си да се класират.

Селекционерът на Швеция Яне Андерсон също има проблем в халфовата линия заради контузията на Албин Екдал. Вместо играча на Хамбургер се очаква в титулярния състав да попадне Якоб Йохансон от АЕК. Добрата новина за „тре крунур“ е завръщането на Микаел Лустик, след като защитникът на Селтик пропусна първия мач заради наказание.

ИТАЛИЯ – ШВЕЦИЯ
(в първия мач 0:1)

Днес от 21:45 часа по Диема Спорт 2
Милано, „Джузепе Меаца“
Съдия: Антонио Матеу Лахос (Испания)

 Италия: Буфон, Бардзали, Бонучи, Киелини, Кандрева, Пароло, Жоржиньо, Флоренци, Дармиан, Имобиле, Габиадини
Селекционер: Джампиеро Вентура
Контузен: Дзадза; Наказани: Верати

 Швеция: Олсен, Лустиг, Линдельоф, Гранквист, Аугустинсон, Клаесон, Ларсон, Йохансон, Форсберг, Тойвонен, Берг
Селекционер: Яне Андерсон
Контузен: Екдал; Наказани: няма

Баланс: 24 мача, 11 победи за Италия, 6 равенства, 7 победи за Швеция, г.р. 28:25 за Италия