Той е специален. Едва на 21 години е, а вече е в историята на Реал (Мадрид). Въпреки крехката си възраст, се превърна в първия играч на „кралете“, вкарал гол в дебюта си в Примера дивисион (срещу Реал Сосиедад), в първия си мач за Купата на краля (Културал Леонеса), в Шампионската лига (Легия), за Суперкупата на Европа (Севиля) и Суперкупата на Испания (Барселона). Освен това се разписа и в първия си финал в Шампионска лига. Да, той е Марко Асенсио – скромното момче от Майорка, на което му е предопределено да бъде футболна звезда.

Роденият през 1996 година талант е кръстен на холандската футболна легенда Марко ван Бастен. Причината – майка му е холандка и изключителен фен на великия нападател.

Когато е на 8 години, тя вече знае, че един ден синът й ще е част от Реал (Мадрид). Това разкрива не кой да е, а самият президент на „кралете“ Флорентино Перес.

„Срещнах се с нея преди години в Майорка. Каза ми: „Господин президент, това е моят син Марко и един ден той ще играе в Реал (Мадрид)“.

Майката на Асенсио се оказва напълно права, но за съжаление не успява да види сина си с белия екип, тъй като умира от рак през 2011 година. Оттогава всеки свой гол той посвещава на нея.

Марко влиза в полезрението на специалистите през 2013 година. Едва 17-годишен той изиграва много силни мачове за втория отбор на Майорка и бързо става част и от представителния тим. Изявите му не остават незабелязани и Барселона и Реал веднага започват офанзива по привличането на талантливия атакуващ футболист.

Каталунците вадят 1,2 млн. паунда, но офертата им е отхвърлена. Така през 2014 година Асенсио става играч Реал за сумата от 3 млн. паунда.

Освен по испанските терени, младокът привлича вниманието върху себе си и извън родината си. През 2015 година фланговия играч е част от селекцията на Испания до 19 години, която става Европейски шампион. С най-голям принос за триумфа е Марко, който е титуляр във всички 8 мача за тима си и реализира 5 гола. Това му постижение му отрежда приза – „ Най-добър играч на турнира“.

След надпреварата Реал (Мадрид) решава да изпрати таланта под наем в Еспаньол. Решението на „кралете“ се оказва изключително правилно. Марко изиграва 34 мача в испанския елит, като реализира  4 гола. Освен това се отчита и с 10 асистенции, като по този показател пред него са само Лионел Меси, Луис Суарес, Коке, Неймар и Роналдо.

Тогавашният селекционер на Испания Висенте дел Боске е впечатлен от представянето на младока и отсича: „Това момче е най-големият талант в Испания. Не е изключено да го вземем на Евро 2016“.

Това не се случва, но все пак дебютът на Асенсио за представителния тим на страната не закъснява. През май 2016 младокът взима участие в контролата с Босна и Херцеговина (3:1).

Любопитно е, че преди този двубой Асенсио е желан и в националния на Холандия, като „оранжевите“ фенове дори създават хаштага #AsensioWillemseninOranje, за да убедят играча да облече екипа на „лалетата“. Марко обаче е дал дума на Дел Боске и заиграва за „Ла Фурия“.

През миналото лято 21-годишният футболист се завръща в Реал (Мадрид). Представянето му е повече от емоционално. Асенсио не сдържа сълзите си, тъй като е наясно, че сбъдва най-голямата си мечта.

„Мечтая за това от малък. Винаги съм искал да бъда част от този велик клуб. Благодаря на моето семейство и на моята майка, която ме подкрепя от небето“, казва той.

За „кралете“ през изминалата кампания Асенсио изиграва 29 мача, от които 17 са в Примера дивисион. В едва 15 двубоя обаче той започва в титулярния състав на „белите“.

Въпреки ограниченото време за игра, с всяка своя поява на терена Асенсио впечатлява. Самочувствие, себераздаване и непримиримост – с това се характеризира всяко стъпване на младока на футболното игрище.

„Феноменален е. Има обаче какво още да учи. Не бива да го хвалим толкова, защото може да му изиграе лоша шега“, казва Зидан по адрес на „нешливования диамант“ в състава си.

Френският специалист се опитва да измести вниманието на медии и фенове от талана, но май е твърде късно за това. Чисто и просто той има в състава си играч, за когото е предопределно да бъде сред най-великите. А защо не и най-великият?
Светлин ТОНЕВ / БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ПРИМЕРА ДИВИСИОН - ТУК!