Пореден сезон изминава, а за един от последните големи клубове, които се продават в най-богатото футболно първенство в света, все още няма сделка.

Трудното достигане до сделка за Нюкасъл Юнайтед обаче може би говори повече за милиардера собственик на компании за търговия на дребно, отколкото за самия актив, който се продава.

Майк Ашли е сериен купувач, придобивайки познати британски марки в търговията на дребно - от Evans Cycles до универсалните магазини House of Fraser, както и дял в конкурентната Debenhams Plc.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Неговата основна компания Sports Direct International Plc обяви на 8 февруари, че е отправила оферта за фалиралата верига Patisserie Valerie. След това стана ясно, че се е отказала от нея.

Междувременно Ашли осъществи и няколко значителни продажби. От над 30 сделки, сключени от Sports Direct, едва две са продажби, според данни на Bloomberg. Сред тях е продажбата за 137.5 млн. долара на марката Dunlop на японската Sumitomo Rubber Industries Ltd., финализирана през 2017 г.

Кандидат-купувачи разказват, че с Ашли трудно се преговаря, защото винаги е много подозрителен към условията на офертите, твърдят двама души, участвали в потенциални сделки, които обаче са пожелали анонимност.

54-годишният Ашли също така е известен с неформалния си бизнес подход. По време на съдебно дело от 2017 г. бяха разкрити някои подробности, сред които и състезания по надпиване, пише Bloomberg.

Ашли купи Нюкасъл Юнайтед за 134 млн. паунда (172 млн. долара) през 2007 г. След това за първи път обяви клуба за продажба през 2008 г., след като феновете бързо се обърнаха срещу него след напускането на клубната легенда Кевин Кийгън, който бе треньор на отбора. Тогава нямаше купувач.

През годините често имаше слухове за продажба, но така и не се стигаше до сделка. След това през втората половина на 2017 г. клубът отново бе обявен за продажба с цена от около 400 млн. паунда (455 млн. евро). В последите дни обаче преговорите отново са се провалили, според хора, близки до клуба.

“Той е много праволинеен и агресивен купувач на бизнес активи, като не всички се оказват успешни,” казва Клайв Блек, директор в Shore Capital. “Когато става въпрос за продажби обаче, той изглежда изпитва трудности да се разделя с активи, а в главата му се въртят цени, под които не иска да слиза.”

След като заможни купувачи изкупиха представящи се слабо преди това клубове, като Манчестър Сити, на хартия Нюкасъл изглежда като добър залог. Клубът наскоро бе обявен от Deloitte за 19-ия най-богат в Европа на база приходи.

Нюкасъл редовно завършваше в Топ 4 във Висшата лига през 90-те и в началото на новото хилядолетие, класирайки се за Шампионската лига. Под управлението на Ашли Нюкасъл има едно пето място, но и два пъти е изпадал във второто ниво на английския футбол.

След като завърши 1-1 като гост на Уулвърхямптън в понеделник, Нюкасъл е опасно близо до зоната на изпадащите, като заема 16-о място от 20 отбора. Последните три клуба във Висшата лига изпадат в Чемпиъншип в края на сезона, където парите от телевизионни права са средно 6 млн. паунда (6.8 млн. долара) годишно, в сравнение с най-малко около 100 млн. паунда (113 млн. долара) във Висшата лига.

Въпреки че не е печелил важен трофей от 1969 г., Нюкасъл има много привърженици, като всеки домакински мач на отбора се посещава от над 50 000 души. Излъчванията на мачовете по телевизията също са едни от най-гледаните.

През последните няколко месеца бившият ръководител в Манчестър Юнайтед и Челси Питър Кениън се е очертал като потенциален купувач. Офертата е подкрепена от американски фондове и дълг, според запознат източник, пожелал анонимност.

Преговорите с Кениън идват след проточилите се през миналия сезон преговори с Аманда Стейвли - финансиста, която посредничи при придобиването на Манчестър Сити от шейх Мансур бин Зайед ал Нахян от Обединените Арабски Емирства. Преговорите със Стейвли пропаднаха през януари миналата година.