Лионел Меси избухна в точни момент и вкара хеттрик за успеха с 3:1 над Еквадор като гост и класира Аржентина на световното първенство в Русия през 2018 година. Така звездата на Барселона отговори на критиките, че никого не блести за националния отбор, нанизвайки три красиви гола, като особено впечатляващо бе третото му попадение.

Домакините се възползваха от предимството на разредения въздух на столицата Кито, която се намира на 2850 метра надморска височина. Еквадор откри още в първата минута, когато Ромарио Ибара се разписа след разменени подавания с глава с Роберто Ордониес.

Меси изравни в 12-ата минута, след като от границата на вратарското поле с левия крак засече подаване по земя на Анхел ди Мария. Бълхата обърна резултата в полза на Аржентина осем минути по-късно с точен удар от границата на наказателното поле, пращайки топката в горния десен ъгъл на вратата на Максимо Бангера.

В 62-ата минута Меси оформи своя хеттрик с перфектен прехвърлящ удар от 18 метра. Така Лионел Меси прати Аржентина на Мондиал 2018 и сензацията „гаучосите“ да пропуснат световно първенство за първи път от 1970 година не се случи.

Уругвай и Колумбия също се класираха за Мондиал 2018, а Перу ще играе бараж срещу Нова Зеландия в опит за първи път от 1982 г. Победителят от последните две издания на Копа Америка Чили няма да участва на планетарния шампионат. Парагвай също пропусна шанса си след домакинска загуба с 0:1 от последния Венецуела след гол на Янхел Ерера шест минути преди края, а двата тима завършиха в намален състав.

Уругвай също се оказа догонващ в резултата при победата с 4:2 като домакин на Боливия, след като Гастон Силва си вкара автогол в 24-ата минута. Мартин Касерес изравни в 39-ата минута, а три минути по-късно Единсон Кавани обърна резултата в полза на „урусите“. През второто полувреме Луис Суарес вкара още две попадения за домакините, а в 79-ата минута Диего Годин се разписа в собствената си врата, за да оформи крайния резултат.

Колумбия се класира на световното първенство, след като измъкна равенството 1:1 като гост на Перу. Хамес Родригес даде аванс на гостите в 56-ата минута, но 20 минути по-късно Хосе Паоло Гереро изравни за домакините. Така Перу се класира на бараж за Мондиал 2018, където ще играе срещу шампиона на Зона Океания – Нова Зеландия.

Петкратният световен шампион Бразилия, който отдавна си беше гарантирал участието на световното първенство записа класически успех с 3:0 над Чили в Сао Пауло и лиши чилийците от участие на планетарния шампионат. И трите попадения (едно на Паулиньо и две на Габриел Жезус) паднаха през втората част.

 

КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА МОНДИАЛ 2018 В ЗОНА ЮЖНА АМЕРИКА - ТУК